Ciasto czekoladowe ze śliwkami to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Pachnie korzennymi przyprawami i jest mocno czekoladowe.
I te domowe śliwki w czekoladzie! Prawdziwa czekoladowa uczta.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – idealne na Święta
Gdy przygotowywałam przepis na to ciasto czekoladowe miałam w głowie jeszcze jeden składnik.
Suszone śliwki to wymarzone uzupełnienie czekoladowych deserów z korzenną nutą. Są nie tylko pyszne, ale również zdrowe.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika są naturalnymi sojusznikami w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Wspomagają prawidłową pracę układu trawiennego, a także hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu.
Samo zdrowie!
W przepisie na ciasto czekoladowe ze śliwkami owoce pojawiają się w dwóch wydaniach. Znajdziecie je ukryte w kremie, między warstwami ciasta, nasączone pysznym likierem. W drugiej wersji są zatopione w gorzkiej czekoladzie i pojawiają się na samej górze, niczym obłędnie pyszna czekoladowa korona.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najważniejsze składniki
Będę szczera – to ciasto czekoladowe ze śliwkami nie jest najszybszym ciastem do przygotowania. Wymaga spędzenia nieco czasu w kuchni.
Ale bogactwo smaków to wynagradza. Ciasto jest totalnie czekoladowe, pachnie cynamonem, kardamonem, goździkami, i ma dwie śliwkowe niespodzianki, które nadają mu wyjątkowego smaku.
Wśród najważniejszych składników tego ciasta znajdują się:
Kakao. Mowa tu oczywiście o ciemnym, gorzkim kakao, a nie słodzonych miksach z kakao do picia. Ciemne kakao ma bardzo intensywny smak i zapach.
Suszone śliwki. Ważne, by były świeże i miękkie. Zwłaszcza te, które będą moczone w czekoladzie. Wysuszone sztuki byłyby po prostu niesmaczne.
Mąka. W tym przepisie na ciasto czekoladowe możecie użyć uniwersalnej mąki pszennej. Wszystkie popularne typy, jak 480, 500 czy 550 bardzo dobrze się tu sprawdzą.
Czekolada. Czekolada służy jako polewa do suszonych śliwek. Najlepsza będzie gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70%. Jednak jeśli nie jesteście fanami intensywnej, gorzkiej czekolady, możecie spróbować np. z taką o zawartości 50% kakao.
Przyprawa do piernika. Polecam Wam rozejrzeć się w sklepie za dobrą mieszanką zawierającą cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, imbir, goździki, anyż i pieprz.
Mascarpone. Jeśli potrzebuję przygotować krem, który ma wytrzymać przykryć ciężkimi warstwami, tak jak w tym cieście, to śmietanę ubijam razem z serem mascarpone. Wtedy jestem pewna, że krem będzie miał idealną konsystencję.
Likier. Do nasączenia ciasta i posiekanych śliwek można użyć likieru śliwkowego, ale równie smaczny będzie alkohol bazujący na wiśniach czy jagodach.


Sprawdź też inne pyszne przepisy na Święta:
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Equipment
- Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 325 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 g masła
- 50 g ciemnego kakao
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2½ łyżeczki przyprawy do piernika
Nadzienie śliwkowe
- 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
- 4 łyżki likieru śliwkowego lub wiśniowego
- 3 łyżki wody
Krem
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 2½ łyżeczki kakao
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
Domowe śliwki w czekoladzie
- 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
- 100 g gorzkiej czekolady
Do nasączenia
- 2 łyżki likieru śliwkowego
- 3 łyżki wody
Kroki
Przygotowanie ciasta
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piekarnika.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka. Dokładnie zmiksuj każde jajko z masą przed dodaniem kolejnego.
- Dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia składników.
- Dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas mieszając.
- Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45-50 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
- Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na dwie równe części.
Przygotowanie nadzienia śliwkowego
- Posiekaj suszone śliwki. Przełóż je miski, dodaj likier i wodę. Wymieszaj i odstaw, żeby wchłonęły płyn.
Przygotowanie śliwek w czekoladzie
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Nabij suszoną śliwkę na wykałaczkę i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Przełóż na kratkę, żeby czekoladowa polewa mogła zastygnąć. Powtórz z pozostałymi śliwkami.
Przygotowanie kremu
- Zmiksuj mascarpone i kremówkę, aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj kakao i cukier puder.
Złożenie ciasta
- Dolną część nasącz rozwodnionym likierem i nałóż połowę kremu kakaowego. Na krem wyłóż nasączone alkoholem śliwki.
- Przykryj drugą częścią ciasta. Ją również nasącz rozwodnionym likierem i rozprowadź pozostałą część kremu.
- Na kremie ułóż śliwki w czekoladzie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!