Schab w sosie pomidorowym to pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Bo wiadomo, kotlet schabowy to klasyk, ale jest też dość pracochłonny i kaloryczny. Schab z tego przepisu jest prosty, delikatny i kruchy. Rozpływa się w ustach!
Schab w sosie pomidorowym, czyli inny pomysł na schab na obiad
Każdy wie, że kotlety schabowe to pyszotka – konkretne, z chrupiącą panierką, smażone na solidnej ilości masła klarowanego. A do tego ziemniaczki i surówka. Nie ma się do czego przyczepić.
Jednak każdy, kto choć raz robił kotlety schabowe i dobrze się do tego zadania przyłożył, wie, że jest z nimi sporo roboty. Dlatego schab w sosie pomidorowym to pyszne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają tyle czasu na przygotowywanie kotletów (a także zmywanie całej kuchni po ich smażeniu!), a cały czas mają ochotę na obiad z tym delikatnym mięsem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Schab w sosie pomidorowym – najważniejsze składniki
Od razu uspokojam – do przygotowania schabu w sosie pomidorowym nie potrzebujecie żadnych wymyślnych, trudno dostępnych składników. Wszystko znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym.
Schab. Potrzebny jest ładny kawałek schabu bez kości. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kolor – najlepiej szukać takiego o dość konkretnym, różowym kolorze. Możecie kupić schab w całości i pokroić go na plastry o grubości ok. 2 cm, albo kupić już pokrojony.
Bulion. Polecam ekologiczny bulion warzywny. Eko buliony są nieznacznie droższe od niestety królujących cały czas w polskich domach kostek rosołowych, ale są znacznie zdrowsze i smaczniejsze.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD
Pomidory. Po kilkunastu latach gotowania nauczyłam się, że pomidory z puszki pomidorom puszki są nierówne. Tu będę mało patriotyczna, ale pomidory z puszki włoskich firm smakują zdecydowanie lepiej niż te od naszych rodzimych producentów. Są zdecydowanie bardziej wyraziste, soczyste i wspaniale podbijają smak całego dania.
Śmietana. Przygotowując schab w sosie pomidorowym najczęściej korzystam ze śmietany 18% ze względu na to, że staram się pilnować ilość spożywanych tłuszczów, ale przyznam, że z kremówką smakują jeszcze lepiej!
Z czym podawać?
Schab w sosie pomidorowym można będzie świetnie pasował do ziemniaków, puree ziemniaczanego, kaszy (np. gryczanej, jak u mnie) czy ryżu. Z dodatków warzywnych moim niekwestionowanym faworytem są domowe ogórki kiszone, ale możecie też podać surówkę z kiszonej kapusty czy sałatę polaną winegretem.
Schab w sosie pomidorowym
Składniki
- 600 g schabu
- 200 ml bulionu warzywnego
- 400 g krojonych pomidorów
- 2 łyżki śmietany min. 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju
- mąka pszenna do obtoczenia schabu
Kroki
- Schab pokrój na plastry, delikatnie roztłucz je dłonią.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty.
- Obtocz plastry schabu w mące i przełóż na patelnię, układając je jeden obok drugiego. Obsmaż schab na małym-średnim ogniu z obu stron. Dodaj drobno posiekany czosnek, paprykę, sól i pieprz.
- Zalej całość gorącym bulionem, dodaj krojone pomidory i oregano. Duś na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos zbyt odparuje, dodaj nieco gorącej wody.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
- Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami w towarzystwie ogórków kiszonych lub surówki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Zrobiłem dla żony. Zjadła z dokładką.