Proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Idealne do kawy

Szybkie, puszyste, mocno czekoladowe i pełne owoców – tak można w skrócie podsumować to obłędnie pyszne, proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Nie ma lepszego towarzysza kubka jesiennej kawy!

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najprostsze ciasto na jesienny deser

Macie czasem tak, że nagle nachodzi Was ochota na coś słodkiego, domowego i potrzebujecie to na już? U mnie to standard. Robię sobie kawę i nagle myśl w głowie: Hmmm, przydałoby się ciasto. Wtedy przypominam sobie o tym przepisie na ekspresowe ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Jesień obfituje w pyszne owoce, które idealnie pasują do ciast: jabłka, śliwki i właśnie gruszki. Dojrzałe, słodkie, z których aż leje się sok podczas krojenia, to prawdziwe cudeńko.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

W dzieciństwie zajadałam się gruszkami w budyniu – nie było lepszego deseru. Później polubiłam gruszki w wydaniu wytrawnym, np. z serami, w sałatkach. Jednak najbliższe mojemu sercu jest słodkie wydanie.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Czekolada i gruszki – małżeństwo idealne

Przez lata łączyłam gruszki głownie z wanilią – waniliowe sosy, budynie, kremy, ciasta. Jednak jako prawdziwy i dumny czekoladoholik musiałam spróbować kombinacji właśnie z czekoladą. I był to strzał w dziesiątkę! Soczyste, słodkie gruszki idealnie uzupełniają się z mocnym, wyrazistym smakiem kakao.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najważniejsze wskazówki

Gruszki. Aby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, wybierz dojrzałe, ale nie rozpadające się w rękach owoce. Jeśli gruszki będą zbyt miękkie, mogą popłynąć w cieście. Najlepsze będą takie sztuki, które są lekko miękkie. Bardziej zmiękną i pięknie skarmelizują się w trakcie pieczenia.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Kakao. Do tego ciasta używamy klasycznego, ciemnego kakao do wypieków. Gotowe, słodzone mieszanki kakaopodobne niestety się nie sprawdzą.

Olej. Wykorzystanie oleju roślinnego niesie ze sobą dwie ważne rzeczy: 1) sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, 2) przygotowanie ciasta jest zdecydowanie szybsze i prostsze. Ja najczęściej wykorzystuję olej słonecznikowy, ale dobrze sprawdzi się też neutralny w smaku olej rzepakowy. Dodatek oliwy z oliwek sprawi, że ciasto będzie miało charakterystyczny posmak i zapach, co nie wszystkim musi przypaść do gustu.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Jogurt. W przepisie jest mowa o jogurcie greckim. Rodzaj jest dość istotny ze względu na późniejszą konsystencję ciasta. Jeśli nie masz akurat w lodówce jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego, ale w zależności od tego, jak bardzo jest płynny, możliwe, że będzie konieczne dodanie nieco większej ilości mąki.

proste ciasto czekoladowe z gruszkami
proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Idealnie puszyste i mocno czekoladowe ciasto, pełne soczystych, słodkich gruszek to idealna propozycja do jesiennej kawy czy herbaty.
4.92 na 36 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki 

  • 2 duże gruszki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego

Kroki

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej dużej misce ubij jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, powoli dodawaj olej.
  • Zmniejsz obroty o dwa stopnie i dodawaj na zmianę jogurt i suche składniki. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry.
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem.
  • Wyłóż ciasto do formy i ułóż na nim plastry gruszek.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami przed włożeniem do piekarnika
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  • Piecz przez 50 minut.
    proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, czekolada, deser czekoladowy, gruszki, proste ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Przepyszne:) następnego dnia jeszcze lepsze- bardziej mokre:) mniam:)

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  2. 5 stars
    Bardzo dobre ciasto ,piekę już ponad miesiąc i będę tak długo dopóki będą gruszki.Ciasto mokre i zawsze wychodzi, dziękuję za przepis

    1. Agnieszka Author says:

      Jak mi miło! Bardzo się cieszę, że tak smakuje Danusiu 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

    2. Można zrobić z jabłkami, wiśniami 🙂

  3. 5 stars
    Pyszne ciasto , mocno czekoladowe

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam, Aga

  4. 5 stars
    Pyszne, mocno czekoladowe
    Muszę powtórzyć

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  5. 5 stars
    Pyszne ciasto
    Muszę powtórzyć

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  6. 5 stars
    Super przepis. Wyszło bardzo smaczne.

    1. Agnieszka Author says:

      Miło mi to słyszeć 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

      1. Czy zamiast jogurtu mozna dac smietane?

        1. Aga Author says:

          Tak, można 🙂 Pozdrawiam

  7. 5 stars
    Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem ?

    1. Agnieszka Author says:

      Polecam tryb góra-dół. Z termoobiegiem też da radę, ale wtedy zmniejszamy temperaturę pieczenia o 10 stopni 🙂 Pozdrawiam, Aga

  8. Jeju, jadłam od razu z miski surowe ciasto. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam ekstrakt migdałowy i brązowy cukier. Posypałam gruszki cynamonem, jest petarda!

    1. Aga Author says:

      Kasiu, jak miło się czyta takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  9. Małgosia says:

    5 stars
    Mój narzeczony, koneser i znawca ciast czekoladowych 🙂 ocenił to ciasto jako absolutnie najlepsze! Podobno pokonało w jego osobistym rankingu nawet ciasto babci! Przepis idealny, bardzo polecamy!

    1. Aga Author says:

      Wow! No żeby zdetronizowało ciasto babci? O kurczę, musiało Wam wyjść idealnie 🙂 Pozdrawiam!

  10. Jestem osobą mało ciastkową, ale to ciacho jest ekstra. Dodatkowo dodaje posiekaną gorzka czekoladę. Do popołudniowej kawy – idealne 🙂

    1. Aga Author says:

      Bardzo mi miło Agata 🙂

  11. 5 stars
    Przepyszne ciasto, dziś upieczone i dziś zjedzone. Z pewnością będzie powtórka.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę Aniu 🙂

  12. 5 stars
    Upiekłam je wczoraj i wyszło obłędne! Wilgotne, mocno czekoladowe i idealnie, bo nieprzesadnie słodkie. Mam tylko jedno pytanie-czy mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką i jeśli tak, to jaka byłaby najbardziej odpowiednia? 🙂

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę! Ada, jeszcze nie próbowałam z inną mąką, ale zaczęłabym eksperymenty od jasnej mąki orkiszowej 🙂

  13. 5 stars
    Świetny przepis, prosty i baaardzo smaczny. Rzeczywiście ciasto idealnie smakuje w towarzystwie porannej kawy 🙂 pozdr!

    1. Aga Author says:

      Jak mi miło Magda! Pozdrawiam!

  14. 5 stars
    pieke juz drugi raz. tym razem dodalalm czekoladowe chips. Ciasto jest mokre i dobre.

  15. 5 stars
    Zrobiłam je dzisiaj ze swoimi ekogruszkami a wierzch posypałam orzechami włoskimi, również z własnego podwórka. Uwielbiam kiedy dom wypełnia czekoladowy zapach. Ciasto rewelacja, dzięki Aga za inspirację;)

    1. Aga Author says:

      Jak miło się czytać takie komentarze 🙂 Już sobie wyobrażam to ciacho z domowymi gruszkami! Pozdrawiam 🙂

  16. Ciasto z gruszkami says:

    Jeszcze się nie upiekło, ale obawiam się że nie wyjdzie, bo cukier wrzuciłam do suchych składników, następnie jeszcze trochę dodałam do jajek :/

  17. 5 stars
    Bardzo dobre, proste ciasto polecam

  18. 5 stars
    Witam serdecznie masa wyszła mi bardzo gęsta, czy mogę dodać trochę mleka? Dziękuję i pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Anett, wybacz późne tempo odpowiedzi, ale wszystkie Wasze komentarze lądowały w spamie i dopiero je odkopuję. Masa na to ciasto jest dość gęsta, ale jeśli czujesz, że zbyt, to ufaj swojej intuicji 🙂

  19. 5 stars
    Bardzo dobre ciasto. Zaryzykowałam i piekłam w piekarniku parowym Electrolux. Ustawiłam temperaturę 170 stopni, minimalna ilość pary, czas pieczenia 40min. Wyszło bardzo puszyste i wysokie. Polecam, szkoda, że nie można dodać zdjęcia.

  20. Czy mozna zastapic czymś olej, mój żołądek nie toleruje go w ciastach a mam taką chęć zrobić to ciasto

    1. Aga Author says:

      Nie robiłam tego ciasta bez oleju, ale można spróbować kombinacji z roztopionym masłem. Tylko wtedy powinno być go ok. 20% mniej wagowo niż oleju, a wilgotność ciasta warto uzupełnić dodatkową łyżką (lub dwiema) jogurtu.

  21. Ciasto z gruszkami. says:

    5 stars
    Ciasto REWELKA. Do masy dodałam cynamonu a gruszki posypałam startą pomarańczą. Po wystudzeniu polukrowałam. Dziękuję za pyszny przepis. Pozdrawiam.

    1. Aga Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      1. 5 stars
        Aga, upiekłam z podwójnej porcji i wyszło mi pięknie wyrośnięte! Pyszne połączenie gruszki i czekolada, masz rację!
        Dzięki za przepis, patent idealny

        1. Aga Author says:

          Takie komentarze to miód na moje serducho, dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie! <3

  22. Katarzyna says:

    5 stars
    Zrobiłam wersję X2 i chyba miałam za mała blaszkę, bo po 50 minutach środek był nieupieczony. Ostatecznie piekłam prawie półtorej godziny, ale wyszło!

  23. 5 stars
    Przepyszne ! Najlepsze jakie jadłam jeśli chodzi o czekoladowe ciasto . Wilgotne , mega czekoladowe i gruszki komponują się idealnie

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam!

  24. Małgorzata says:

    5 stars
    bardzo szybkie smaczne ciasto!!! Polecam

  25. Podane są również wersję x2 i X3. Czy jeśli wezmę podwójną porcję, mogę to zrobić na tej samej tortownicy, żeby ciasto było dwa razy wyższe? W takim przypadku, jak długo muszę pięć?

  26. Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?

  27. Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?

    1. Aga Author says:

      Lepiej śmietana.

  28. 5 stars
    Przepyszne ciasto. Pierwszy raz zrobilam na swięta i chyba się uzależnilam 😀 co trochę je piekę i znika ekspresowo. Najlepsze po 1 dniu bo wtedy nabiera najlepszego smaku i tekstury. Mniam

  29. 5 stars
    Świetny przepis, prosty i szybki, ciasto wilgotne, mocno czekoladowe. Na pewno na stałe włączę do mojej gamy wypieków 🙂

    1. Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  30. Czy zamiast oleju mozna użyć masła klarowanego?

  31. Robiłem kilkukrotnie, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne. Czy można je zamrozić?

  32. Czy zamiast oleju slonecznikowego mozna uzyc olej kokosowy? Jesli tak, to czy te same proporcje?

4.92 from 36 votes (14 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl