Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem to genialny sposób, żeby przekonać dzieci do zjedzenia porcji warzyw. Delikatny kalafior jest zatopiony w pysznym sosie serowym, a na wierzchu chrupie aromatyczna, ziołowa posypka. Pycha!
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem – zdrowa wersja mac and cheese
Jak może zauważyliście, od pewnego czasu regularnie poszukuję zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych, ale może nieco zbyt wysokokalorycznych dań. Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem jest właśnie pyszną, zdrowszą i mocno odchudzoną wersją popularnego amerykańskiego dania o nazwie mac&cheese.
Mac&cheese może brzmi egzotycznie, ale to bardzo proste danie, którego nazwa oznacza dosłownia “makaron i ser”. Amerykanie słyną z tego, że ich kuchnia jest mocno, hmm… hedonistyczna, i nie inaczej jest w przypadku klasycznego mac&cheese. Ten rodzaj zapiekanki po prostu tonie w serze i beszamelu, i jeszcze raz w serze 😉 To prawdziwe comfort food, a za komfort odpowiadają setki kalorii.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem – dwa triki na mniej kalorii
Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem ma zdecydowanie mniej kalorii niż macaroni&cheese. Udało się to osiągnąć dzięki dwóm sprytnym zabiegom.
Po pierwsze zapiekanka zawiera w sobie dużo warzyw – oprócz pora, selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior.
Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy z oliwek. Uwierzcie mi, gdy raz spróbujecie tej posypki, będziecie jej używać do wszystkiego!
Składniki
Makaron. Możecie użyć dowolnego, ulubionego makaronu. U mnie pojawiło się fusilli, ale do zapiekanki super pasuje też penne czy farfalle.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.
Kalafior. Szukajcie młodych kalafiorów, które pięknie zmiękną podczas pieczenia, ale zachowają soczystość i sprężystość.
Sery. To świetne danie do zużycia resztek wszystkich serów, które macie w lodówce. W mojej mieszance pojawił się cheddar, feta i grana padano.
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką
Składniki
- 1 por (biała część)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średni kalafior
- 500 g makaronu
- 600 ml mleka
- 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypiorek do posypania
Posypka
- 100 g suchego chleba razowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Kroki
- Kalafiora umyj, zostaw różyczki i pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Selera i pora pokrój w plastry.
- Podsmaż selera i pora na 1 łyżce masła klarowanego, aż zmiękną. Dorzuć kalafiora i smaż przez 10 minut na średnim ogniu.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź, zostawiając przy tym pół szklanki wody z gotowania.
- Makaron i warzywa przełóż do formy do pieczenia.
- Na patelnię od warzyw dodaj 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę mąki. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Dodaj musztardę i starte lub pokruszone sery. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej makaron i warzywa sosem, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli konsystencja jest za gęsta.
- Przygotuj posypkę: Zmiksuj w blenderze suchy chleb, przełóż do miseczki, wymieszaj z oregano, bazylią i oliwą. Posyp makaron.
- Piecz przez 30-35 minut w 200 stopniach (góra-dół).
- Podawaj posypane szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!