Ach kurki, kureczki. Gdy tylko pojawia się na nie sezon, mogę je jeść codziennie. Pasują po prostu do wszystkiego. Na przykład do przepysznego, niezwykle prostego risotto z kurkami.
Risotto z kurkami – letni klasyk
Nie wyobrażam sobie lata bez kurek. Z każdej prostej potrawy zrobią “coś”. I to “coś” będzie pyszne. Tak jak właśnie to risotto. Podstawowe składniki, czyli ryż, cebula, czosnek, bulion. Dodajemy te urocze, niepozorne grzyby i nagle robi się z tego potrawa godna podania w dobrej restauracji. Żeby wszystkie obiady przygotowywało się tak prosto.
Risotto z kurkami chodziło za mną już od dłuższego czasu. Kiedy więc zobaczyłam grzyby w moim ulubionym warzywniaku i to w niezwykle atrakcyjnej cenie, od razu wiedziałam, co dziś będzie na obiad.
Kurki, borowiki, podgrzybki – czy warto jeść grzyby?
Często spotykam się z opinią, że grzyby nie mają w sobie nic wartościowego oprócz walorów smakowych. Okazuje się jednak, że to nie do końca prawda.
Grzyby – niezależnie od tego, czy są to kurki, borowiki, podgrzybki czy kanie – są przede wszystkim niskokaloryczne. 100 g grzybów dostarcza 50-70 kcal. Czemu tak mało? Otóż grzyby składają się w dużej mierze z wody. Nie oznacza to jednak, że oprócz niej nic ciekawego w nich nie znajdziemy. Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza ryboflawiny i niacyny. Zawierają też niewiele ilości witamin C, D oraz E. Natomiast nasz dzisiejszy bohater, czyli kruka, wyróżnia się zawartością prowitamin A i D2.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak oczyścić kurki
Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje. Otóż moi drodzy, jest pewien bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.
Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję jedną łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, delikatnie przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze nawet 2 razy.
Risotto z kurkami jest niezwykle proste w przygotowaniu. To w ogóle urok samego risotto. Jest coś niezwykle przyjemnego, nawet kojącego w przygotowywaniu tego kremowego ryżu. To nie jest danie, które zostawicie same sobie na pół godziny czy godzinę i będzie gotowe, o nie. Ono wymaga ciągłej niepodzielnej uwagi. Bulion, mieszanie, bulion, mieszanie i tak do skutku przez około 20 minut. Niecierpliwców może to nużyć i męczyć, ale ja bardzo doceniam spokój i wyciszenie, które kojarzy mi się z przygotowywaniem tego klasyku kuchni włoskiej.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Risotto z kurkami
Składniki
- 250 g ryżu do risotto (carnaroli / arborio)
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- 1 duża garść natki pietruszki
- 1000 -1200 ml bulionu warzywnego
Kroki
- Kurki dokładnie oczyść, osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby pokrój na drobniejsze części.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i dorzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
- Dodaj kurki i smaż ok. 2 minut.
- Dodaj pozostałe masło i wrzuć ryż. Wymieszaj dokładnie, niech ryż zrobi się przezroczysty.
- Wlej na patelnię porcję bulionu (1 łyżkę wazową) i gotuj na średnim/małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Od wlania bulionu na patelnię możesz orientacyjnie liczyć czas gotowania ryżu (w zależności od rodzaju będzie to ok. 15-20 minut).
- Powtarzaj sekwencję dolewanie – mieszanie aż ryż wchłonie cały bulion. Powinno to trwać wspomniane wyżej 15-20 minut.
- Na koniec dodaj parmezan, pietruszkę i dopraw solą (jeśli nie wystarczy sól obecna w bulionie i parmezanie) i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i pietruszką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Pierwszy raz robiłam takie danie. Ogólnie wyszło Super. Ale radzę kontrolować słoność przy dodawaniu bulionu. Miałam zbyt intensywny i w połowie zaczęłam podlewać danie wodą.
Mega!
Przepis rewelacja, o risotto z kurkami powiedział mi pewien Włoch, tylko nie miałam przepisu. Ten jest super. Polecam
Bardzo dobry przepis, risotto wyszło znakomicie!