Dziś przepis na pyszny obiad. Ten pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami to fantastyczny pomysł na lekki, pożywny posiłek, który na talerzu wygląda jak danie prosto z eleganckiej restauracji.
Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej – pyszny pomysł na obiad
W dzieciństwie rybny obiad kojarzył mi się z piątkiem. To był chyba klasyk w wielu domach. W piątek na obiad na talerzu pojawiała się jedna z najbardziej dostępnych ryb – najczęściej mintaj, morszczuk. Bardzo dobrze pamiętam widok charakterystycznej kostki w panierce. Aż mi się uszy trzęsły z radości! Jako dzieciak mogłam jeść wszystko w panierce, teraz moje preferencje zdecydowanie się zmieniły 😉
Teraz na szczęście dostępność ryb jest zdecydowanie większa niż 20 lat temu. Dzięki temu na naszych stołach często gości łosoś, pstrąg, sandacz, halibut czy bohater dzisiejszego przepisu – dorsz. To jedna z moich ulubionych ryb. Ma białe, delikatne mięso, które świetnie współgra z mocnymi, wyrazistymi dodatkami. Jest pyszna po upieczeniu, z podobnym sukcesem można ją też usmażyć bądź udusić, np. w sosie pomidorowym.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zdrowy dorsz
Jeśli wybierzecie się do sklepu rybnego, możliwe że zauważycie kilka rodzajów ryb dorszowatych. Mój ulubiony to Gadus morhua, czyli dorsz atlantycki. Od pozostałych gatunków odróżnia go to, że po obróbce cieplnej, jego jasne, niezwykle delikatne mięso dzieli się na pojedyncze płatki. Inny popularny rodzaj to czarniak (łac. Pollachius virens), który charakteryzuje się zdecydowanie ciemniejszym miejscem i bardziej intensywnym smakiem.
Trzecim popularnym gatunkiem dorszowatych jest łupacz (łac. Melanogrammus a łac. eglefinus). W Polsce można go coraz częściej spotkać w sklepach rybnych i w dobrze zaopatrzonych marketach. Łupacz jest jednak najbardziej znany w krajach anglosaskich, gdzie stanowi podstawowy składnik słynnego fish and chips, czyli dania składającego się z filetów rybnych smażonych w cieście oraz frytek.
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam polędwicę z dorsza atlantyckiego, ale możecie użyć dowolnego rodzaju dorszowatych. Ja mam po prostu ogromną słabość do tych delikatnie rozdzielających się płatów…
Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami
Jak już wspominałam dorsz jest bardzo delikatną rybą i świetnie przyjmuje inne smaki. Stąd właśnie pomysł na dodanie całemu daniu aromatu za pomocą aromatycznej szynki parmeńskiej. W efekcie otrzymujemy pyszne danie, które ma sobie wszystko – miękkie mięso ryby, chrupiącą szynkę i soczystość kolorowych warzyw.
Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej to danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny w tygodniu, ale możecie też go podać na większe okazje. Pięknie wygląda, wyśmienicie smakuje, a jego przygotowanie nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na obiady znajdziesz w zakładce OBIAD
Pieczony dorsz w szynce parmeńskiej z warzywami
Składniki
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 duży pomidor malinowy
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 łyżki pesto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść świeżej bazylii
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Kroki
- Pokrój w kostkę cukinię, paprykę i pomidory. Przełóż do miski.
- W blenderze zmiksuj oliwę z oliwek, ocet winny i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
- Przelej zblendowany sos do warzyw i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż warzywa do formy do pieczenia.
- Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut.
- Polędwicę z dorsza podziel na 5 części i posyp je solą i pieprzem.
- Górę każdej z części wysmaruj pesto i owiń dokładnie dwoma plastrami szynki parmeńskiej.
- Gdy minie 15 minut pieczenia warzyw, wyjmij je z piekarnika, ułóż na nich rybę i wstaw z powrotem na 15-20 minut (w zależności od grubości płatów ryby).
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!