Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podane z pełnoziarnistym makaronem to obiad, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest zawsze przepyszny!

Leśne grzyby

W moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się okazjonalnie. Najczęściej dodawało się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek wołowych.

A ja grzyby zawsze lubiłam i było mi ich wiecznie mało, więc co roku mogłam tylko wyczekiwać na Wigilię i zupę grzybową, która pojawiała się wtedy na stole. Wszyscy moi znajomi zajadali się barszczem, a mi się uszy trzęsły na widok wspaniałej wigilijnej grzybowej z domowymi łazankami.

W mojej kuchni grzyby pojawiają się zdecydowanie częściej, zarówno suszone, jak i świeże – najczęściej podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki. Zawsze uwielbiałam je jeść, a niedawno także polubiłam je zbierać. Satysfakcja z koszyka wypełnionego własnoręcznie uzbieranymi grzybami jest ogromna!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – danie na każdą okazję

Sos grzybowy najczęściej przygotowuję z samych podgrzybków lub z ich dużym udziałem. Połączenie intensywnego, kremowego sosu z podgrzybków z polędwiczkami wieprzowymi jest po prostu fantastyczne.

Delikatne mięso idealnie współpracuje z wyrazistymi grzybami. Do tego ulubiony makaron (w moim przypadku pełnoziarniste tagliatelle) i idealny obiad gotowy. Takie danie sprawdzi się jak obiad w ciągu tygodnia, ale będzie też świetnie pasowało jako propozycja na świąteczny stół.

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – z czym podawać?

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możecie podawać z puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami, kaszą (np. gryczaną, pęczak lub bulgur) lub makaronem (polecam zwłaszcza długie wstęgi typu tagliatelle lub papardelle).

Jeśli chodzi o zieleninę, wystarczy tu sałata z winegretem, ale możecie też podać polędwiczki z dodatkiem jarzynki lub fasolki szparagowej.

Sprawdź też inne przepisy na obiad z makaronem:

Kremowy makaron z pieczarkami i porem

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Lasagne bolognese – klasyczny przepis

Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Wyrazisty smak grzybów w połączeniu z delikatnym mięsem polędwiczek tworzy idealne danie zarówno na rodzinny obiad jak i na kolację we dwoje.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 ml bulionu grzybowego albo warzywnego
  • 300 g podgrzybków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Kroki

  • Polędwiczki pokrój na ok. 2-cm plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obtocz każdy plaster polędwiczki w mące i przełóż na patelnię. Obsmaż do zrumienia z każdej strony. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż całą zawartość patelni na talerz.
  • Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj grzyby i smaż ok. 4 minut.
  • Dodaj podsmażoną polędwiczkę i zalej całość gotującym bulionem. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 18-20 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, by zostawić 3-4 łyżki wody z gotowania na później.
  • Pod koniec duszenia wymieszaj w kubku śmietanę z wodą z gotowania makaronu i wlej do mięsa z grzybami. Wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawaj z pełnoziarnistym tagliatelle.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, makaron, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, podgrzybki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl