Dziś jaglanka na mleku z truskawkami i brzoskwiniami, czyli pysznych mlecznych śniadań ciąg dalszy. Jeśli znudziły Wam się owsianki i szukacie urozmaicenia, to myślę, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu.
Jaglankę można przygotowywać na dwa sposoby – z kaszy jaglanej lub z płatków jaglanych. U mnie częściej pojawia się wersja z płatków jaglanych. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – szybciej się ją przygotowuje. Nie trzeba nic blendować, wystarczy gotować przez 3 minuty, dosłodzić, dołożyć ulubione owoce i gotowe.
Jaglanka na mleku z płatków jaglanych to prosty pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Płatki jaglane to bowiem samo zdrowie!
Płatki jaglane – dlaczego są zdrowe?
- dzięki zawartości witamin z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mają korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci
- wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają zapobiegać wystąpieniu niedokrwistości
- obniżają poziomu cholesterolu we krwi,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego wpływa na zwiększenie uczucia sytości i wspomaga całościowo pracę układu trawiennego
- wspomagają regeneracji mięśni, dzięki zawartości magnezu
Jaglankę na mleku możecie przygotować z wykorzystaniem mleka krowiego – u mnie pojawia się ono często, ale w wersji bez laktozy. Jaglanka ma wtedy lekko słodkawy i delikatny smak.
Zdarza mi się też przygotowywać wersję wegańską, z napojem roślinnym. Polecam Wam mleko migdałowe lub sojowe – świetnie uzupełniają neutralny smak płatków jaglanych.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Nie może też zabraknąć dodatków, które nadają jaglance charakteru. Najbardziej lubię wykorzystywać świeże sezonowe owoce. Dlatego właśnie pojawiły się dziś pyszne, słodkie truskawki w towarzystwie soczystych brzoskwiń. Wystarczy umyć, pokroić, dorzucić na wierzch i pyszne śniadanie gotowe!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Jaglanka na mleku z płatków jaglanych z truskawkami i brzoskwiniami
Składniki
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- garść truskawek
- 2 brzoskwinie
Kroki
- Wsyp do garnka płatki jaglane i zalej mlekiem. Zagotuj.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, przykręć ogień pod garnkiem do minimum i ustaw minutnik na 4 minuty.
- Umyj owoce i pokrój w kostkę bądź w plastry.
- Gdy płatki skończą się gotować, dodaj miód lub syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż jaglankę do dwóch miseczek i wyłóż wierzch owocami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!