Chrupiące, puszyste, zielone i absolutnie przepyszne! Dokładnie takie są te gofry matcha z zieloną polewą czekoladową. Dopełnia je boska polewa czekoladowa z dodatkiem… matchy. Tak, wiem, zaskoczenie 😉
Gofry matcha z polewą z białej czekolady
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby gofrów. Idealne na śniadanie, na lunch czy nawet na kolację. Dziś w wersji deserowej, na słodko i w nietypowym, bo zielonym wydaniu.
Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to wiecie, że z matchą mi nie po drodze. Jej charakterystyczny smak to zupełnie nie moja bajka (co dziwne, bo zieloną herbatę piję dzbankami). Kiedy dostałam opakowanie japońskiej matchy od przyjaciół, długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać. I uwierzcie mi, nie ma lepszego sposobu niż gofry matcha z zieloną polewą czekoladową.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Idealne chrupiące gofry
Nie musicie płacić 20 zł za bylejakiego gofra w budce nad morzem. Najlepsze gofry zrobisz w domu! Rumiane, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.
By zrobić idealnie chrupiące gofry matcha potrzebujesz tylko kilku składników:
- Mąka. Wybieraj te z niższą zawartością glutenu, dzięki czemu gofry będą lekkie i chrupiące. Najlepszym wyborem będzie mąka tortowa. W wersji „zdrowej” proponuję mąkę orkiszową.
- Jogurt naturalny. Może być zwykły, może być też grecki, ale pamiętaj, że przy greckim może być potrzebne mniej mąki.
- Mleko kokosowe. Lub inne dowolne, które masz akurat w domu.
- Jaja. Z wolnego wybiegu czy prosto od rolnika, ale zawsze rozmiar L.
- Cukier. Możesz go zamienić na inne słodzidło, ale nie pomijaj, bo to +5 pkt do chrupiącej skórki w gofrach.

Zielona polewa czekoladowa
Gofry matcha już solo są przepyszne, ale na maksymalny poziom smaku wynosi je zielona polewa czekoladowa. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 4 składników: białej czekolady, mleka, masła i matchy. W wersji ekspresowej możesz użyć gotowego kremu czekoladowego i zazielenić go tylko matchą.

Sprawdź też inne przepisy na śniadanie:
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Kremowa jajka w kokilkach zapiekane z łososiem wędzonym

Gofry matcha z zieloną polewą czekoladową
Składniki
Gofry matcha
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki matchy
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 ml mleka kokosowego lub innego ulubionego
- 1 łyżka masła rozpuszczonego
- 3 jaja
Zielona polewa czekoladowa
- 50 g białej czekolady
- 20 g mleka
- 20 g masła
- ½ łyżeczki matchy
Kroki
Gofry
- Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wymieszaj za pomocą rózgi mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, matchę, jogurt, mleko, jajka i masło.250 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki matchy, 250 g jogurtu naturalnego, 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka masła, 3 jaja
- Rozgrzej gofrownicę i wlej porcję ciasta do formy.
- Smaż 3-4 minuty, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Polewa
- Podgrzej masło z mlekiem, dodaj pokruszoną czekoladę i matchę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.50 g białej czekolady, 20 g mleka, 20 g masła, ½ łyżeczki matchy
- Podawaj gofry matcha z polewą i ulubionymi owocami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!