Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Gofry matcha z zieloną polewą czekoladową

Gofry matcha z zieloną polewą czekoladową to istne śniadanie mistrzów. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, a polewa sprawia, że nie sposób im się oprzeć.
Servings 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Gofry matcha

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki matchy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka kokosowego lub innego ulubionego
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego
  • 3 jaja

Zielona polewa czekoladowa

  • 50 g białej czekolady
  • 20 g mleka
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki matchy

Kroki

Gofry

  • Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wymieszaj za pomocą rózgi mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, matchę, jogurt, mleko, jajka i masło.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki matchy, 250 g jogurtu naturalnego, 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka masła, 3 jaja
  • Rozgrzej gofrownicę i wlej porcję ciasta do formy.
  • Smaż 3-4 minuty, aż gofry będą rumiane i chrupiące.

Polewa

  • Podgrzej masło z mlekiem, dodaj pokruszoną czekoladę i matchę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
    50 g białej czekolady, 20 g mleka, 20 g masła, ½ łyżeczki matchy
  • Podawaj gofry matcha z polewą i ulubionymi owocami.
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: japońska
Słowo kluczowe: chrupiące gofry, czekolada, gofry, matcha, pomysł na śniadanie, sernik z białą czekoladą