Te wielkanocne ciasteczka jajeczka z cytrynowym kremem lemon curd to jeden z bardziej uroczych, i jednocześnie przepysznych, deserów na święta.
Te proste i wdzięczne kruche ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. To idealny pomysł na wielkanocny deser do zrobienia z dziećmi.
Proste wielkanocne ciasteczka jajeczka z lemon curd
Jaki deser zawsze robicie na Wielkanoc? W moim domu mamy kilku faworytów, m.in. sernik, ciasto marchewkowe i babka drożdżowa. Niedawno dołączyły do nich urocze wielkanocne ciasteczka jajeczka z kremem cytrynowym.
Te pyszne, kruche ciasteczka są podwójnie cytrynowe – w samych ciastkach znajdziecie skórkę otartą z dwóch cytryn, a przełożone są moim ulubionym lemon curd, który zawsze świetnie komponuje się z kruchym ciastem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kruche wielkanocne ciasteczka jajeczka. Co zrobić, by były idealnie kruche?
Pamiętajcie o poniższych wskazówkach, a Wasze wielkanocne ciasteczka z lemon curd wyjdą perfekcyjnie kruche i delikatne:
Krótko zagniataj ciasto. Kruche ciasto wymaga możliwie najkrótszego zagniatania, żeby nie zdążyły się wytworzyć wiązania glutenowe. Dlatego, gdy tylko zauważysz, że składniki się połączyły i zaczyna tworzyć się jednolita masa, uformuj z ciasta kulę, przełóż do folii i włóż do lodówki. I w ten płynny sposób przechodzimy do kolejnego punktu…
Kruche lubi chłód. W przeciwieństwie do ciepłolubnego ciasta drożdżowego, kruche potrzebuje zimna. Nie służy mu ciepło naszych rąk, więc od razu po zagnieceniu wkładamy je do lodówki. Dzięki temu będziemy mogli je rozwałkować na równy placek.
Nie wałkuj wielokrotnie. Staraj się wyrobić z wycinaniem ciastek w 2-3 próbach. Kolejne zagniatania i wałkowania ciasta skutkują tym, że wielkanocne ciasteczka jajeczka wyjdą z piekarnika z purchlami i nie będą idealnie równe.
Do lodówki przed pieczeniem. Wycięte ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki. Gdy wstawisz je do piekarnika wyjęte prosto z chłodu, będziesz mieć większą gwarancję, że nie stracą kształtu.
Sprawdź też inne desery na Wielkanoc:
Ciasto marchewkowe – prosty przepis
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Wielkanocne ciasteczka jajeczka z lemon curd
Składniki
Ciasteczka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 cytryny (otarta skórka)
- 1 jajko
Krem cytrynowy – lemon curd
- ½ porcji lemon curd
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasteczka umieść w misie i zagnieć krótko (ręcznie lub w malakserze), tylko do połączenia składników.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 80 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 cytryny, 1 jajko
- Uformuj kulę z ciasta, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
- Podziel ciasto na dwie części. Jedną umieść na stolnicy posypanej mąką, drugą włóż z powrotem do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i powycinaj z niego ciastka. W połowie ciasteczek zrób dziurkę, np. za pomocą małego kieliszka albo tylki do kremu.
- Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 15-20 minut. Powtórz te czynności z drugą partią ciasta.
- Wstaw pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 °C i piecz przez 15 minut. Powtórz z drugą blachą. Przełóż ciastka na kratkę do wystudzenia.
- Ciasteczka z dziurką posyp cukrem pudrem. Na ciastka bez dziurki wyłóż solidną łyżeczkę lemon curd. Przykryj je połówkami z dziurką.cukier puder, ½ porcji lemon curd
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!