Paella z krewetkami i chorizo to rewelacyjne danie na obiad z rodziną czy kolację ze znajomymi.
Ten klasyczny przepis kuchni hiszpańskiej jest bezkonkurencyjny pod względem bogactwa smaku. To zasługa wędzonej papryki i niezwykle aromatycznej kiełbaski chorizo, która obdarowuje swoim smakiem całe danie.
Co to jest paella?
Paella (czyt. paejja) to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej, której podstawą jest ryż. Jej historia zaczyna się w Walencji, która jest głównym producentem ryżu w Hiszpanii.
Podobnie jak w przypadku wielu klasycznych i smacznych dań, paella też była dawniej jedną z ulubionych potraw robotników. Jej podstawą był ryż (hiszp. arroz) i bulion, do którego dodawano rozmaite, głównie łatwo dostępne składniki, min. pomidory, cebulę czy fasolę. Z mięs najczęściej pojawiały się króliki, kaczki i kurczaki.
Paella była jadana prosto z patelni – każdy częstował się, używając swojej własnej, drewnianej łyżki.
“Ryż z Walencji” stawał się coraz popularniejszy w innych regionach Hiszpanii, co spowodowało powstanie nowych wariacji tej potrawy. Teraz jedną z najczęściej spotykanych wersji jest paella z dodatkiem owoców morza. Warto jednak pamiętać, że oryginalna Paella Valenciana jest przygotowywana z kurczakiem, królikiem i fasolą.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Paella z krewetkami i chorizo – hiszpańskie smaki
Tak jak wspominałam, odmian paelli jest wiele, ale w wielu restauracjach królują teraz warianty z krewetkami, mulami czy ośmiornicami. W tym przepisie postanowiłam wykorzystać moje ukochane krewetki i połączyć je z przepyszną, hiszpańską kiełbasą dojrzewającą chorizo. Delikatne owoce morza nabierają ostrości i charakteru dzięki kiełbasce i dodatkowi aromatycznych przypraw – papryki wędzonej i słodkiej.
Paella z krewetkami i chorizo – wskazówki
Paella z krewetkami i chorizo może wydawać się dość skomplikowaną potrawą, ale to tylko pozory. Wystarczy pamiętać o kilku krokach i zasadach, by danie zawsze wyszło perfekcyjnie.
Jaki ryż do paelli?
Do przygotowania paelli używa się krótkoziarnistego ryżu typu Bomba, Calasparra, Senia i Bahia. Taki ryż fantastycznie pochłania wszystkie smaki i aromaty z pozostałych składników.
Niestety te odmiany są trudnodostępne w polskich sklepach, a gdy już nawet uda nam się je znaleźć, to ich cena zwala z nóg. Dlatego do przygotowania paelli w domu możemy z powodzeniem używać ryżu do risotto – arborio czy carnaroli. Oba sprawdzą się świetnie.
Warto jednak pamiętać, że choć paella i risotto, mają kilka wspólnych składników, to sposób przygotowania sprawia, że oba dania różnią się od siebie konsystencją. W paelli warto pamiętać, aby jak najrzadziej mieszać ryż, by nie wyzwalać skrobi. Hiszpańskie danie jest bowiem bardziej chrupiące, w przeciwieństwie do kremowego – właśnie za sprawą skrobi – risotto.
Organizacja to podstawa
Paella z krewetkami i chorizo składa się z wielu składników dodawanych w różnych, ale dość precyzyjnie określonych momentach. Żeby nic się nie przypaliło, nie było surowe albo w drugą stronę – rozgotowane, warto przygotować wszystkie składniki wcześniej, tj. pokroić, obrać, podgrzać. Niech każdy element czeka na blacie obok kuchni dokładnie w takim stanie, w jakim ma trafić na patelnię.
Czy potrzebuję specjalnej patelni do paelli?
Na szczęście to nie jest obowiązkowy element do przygotowania tego hiszpańskiego klasyku. Wystarczy dobra, nieprzywierająca patelnia z grubym dnem.
Sprawdź też inne przepisy na dania z kuchni świata:
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Paella z krewetkami i chorizo
Sprzęt
- Patelnia o średnicy 28 cm
Składniki
- 200 g chorizo
- 350 g dużych krewetek surowych, w pancerzach
- 250 g ryżu do paelli lub ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
- 100 g groszku zielonego (może być mrożony)
- 2 papryki
- 1 pomidor
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Kroki
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Pokrój pomidora w kostkę.
- Chorizo pokrój w plastry.
- Podsmaż chorizo na patelni przez 3 minuty.
- Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidora. Smaż przez kolejne 3 minuty.
- Wsyp na patelnię ryż i dokładnie wymieszaj, aż stanie się przezroczysty.
- Rozłóż ryż równomiernie na patelni i wlej gorący bulion, zamieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Staraj się jak najrzadziej i najkrócej mieszać, by nie wyzwalać skrobi z ryżu. Ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn.
- Dodaj na patelnię zielony groszek, wymieszaj. Następnie ułóż krewetki na wierzchu i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż będą gotowe.
- Zestaw patelnię z ognia i daj potrawie odpocząć ok. 5 minut.
- Podawaj posypane świeżo siekaną natką pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!