Sos kurkowy, czyli sos ze świeżych kurek, to idealny dodatek do makaronu, klusek, mięs czy placków. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z duża ilością pysznych kurek.
Sos kurkowy – do makaronu i do mięs
Kurki w sezonie pojawiają się w mojej kuchni regularnie. Uwielbiam je za wyjątkowy, delikatny smak i różnorodność zastosowania. Fantastycznie smakują jako dodatek do jajecznicy na śniadanie czy klusek lub mięs na obiad.
Kurki są też bardzo wdzięcznymi grzybami do marynowania. Możecie je też po prostu podsmażyć na maśle z cebulką i zjeść z chrupiącą bułką. Pycha!
Jednak jest jeden, podstawowy przepis na te grzyby, który powinien znać każdy – mowa oczywiście o przepisie na sos kurkowy. Taki klasyczny, aksamitny, mocno, ale to mocno grzybowy sos, z dodatkiem masła i śmietanki.
I właśnie taki jest ten sos ze świeżych kurek. Idealnie komponuje się z makaronem, różnymi rodzajami mięs czy plackami ziemniaczanymi bądź rosti. A co najlepsze – wystarczy tylko 15 minut, by go przygotować!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak oczyścić kurki
Żeby przygotować ten pyszny sos kurkowy, najpierw musimy oczywiście oczyścić grzyby.
Często słyszę, że czyszczenie kurek to niewdzięczna robota. Faktycznie, jeśli próbujemy je umyć jak inne rodzaje grzybów, to możemy mieć dość już po 2 minutach. Na szczęście jest bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.
Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję 1 łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno.
Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze 2-3 razy.
Jak zrobić tradycyjny sos kurkowy?
Do przygotowania sosu kurkowego potrzebujecie tylko 6 składników, są to:
- kurki,
- śmietana,
- masło,
- białe wino,
- cebula,
- natka pietruszki.
Jak widzicie nie ma tu czosnku, pojawiającego się w większości przepisów na sos ze świeżych kurek. Nigdy go nie dodaję, bo szkoda przykrywać smak tych pysznych grzybów.
Samo przygotowanie sosu jest bardzo proste. Grzyby podsmażamy z cebulą na maśle i dusimy krótko ze śmietaną. Smak uzupełnia półwytrawne białe wino i posiekana natka pietruszki.
Dokładną instrukcję znajdziecie poniżej. Smacznego!
Sprawdź też inne pomysły na dania z kurkami:
Makaron z kurkami i kurczakiem
Sos kurkowy
Składniki
- 300 g kurek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego wina
- 250 ml śmietany kremówki
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Kroki
- Kurki oczyść zgodnie z instrukcją powyżej i osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby przekrój na mniejsze części.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj kurki i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej wino i smaż, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 3 minuty.
- Podawaj z makaronem, mięsem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Super pyszny!