Sos kurkowy to idealny dodatek do makaronu, mięs, placków czy klusek. Sos jest delikatny, kremowy i pełen grzybów, a jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.min.
Składniki
300gkurek
1małacebula
1łyżkamasła klarowanego
100mlbiałego wina
250mlśmietany kremówki
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Kroki
Kurki oczyść zgodnie z instrukcją powyżej i osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby przekrój na mniejsze części.
Posiekaj drobno cebulę.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodaj kurki i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej wino i smaż, aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 3 minuty.
Podawaj z makaronem, mięsem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.
Słowo kluczowe: grzyby, klasyczny obiad, kurki, makaron z grzybami, makaron z sosem grzybowym, pomysł na szybki obiad, sos do makaronu, sos grzybowy, sos kurkowy, sos ze świeżych kurek, tradycyjne potrawy