Babeczki cytrynowe z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne, mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu babeczki idealne!
Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu.
Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce
Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato pozostawiają nas w orzeźwiającym, lekkim klimacie, a w zimę przynoszą miłe wspomnienie ciepłych dni.
Te babeczki cytrynowe to prawdziwe lato w foremce. Są mocno cytrusowe dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny, a także wilgotne i mięciutkie dzięki puszystej masie maślanej i użyciu maślanki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Przepis Marthy Stewart
Na ten przepis trafiłam kilka lat temu, oglądając program Marthy Stewart.
Martha Stewart była przez wiele, wiele lat była niekwestionowaną królową TV w USA. Ta businesswoman o polskich korzeniach (jej rodowe nazwisko to Kostyra) uczyła w latach 90. amerykańskie kobiety, jak gotować, piec i urządzać dom. Jej programy, w których prezentowała przepisy były szalenie popularne i nie ma co się dziwić – odświeżała klasyki i pokazywała, jak je przygotować krok po kroku. Popularny był też jej proces w 2004 r., ale o tym może innym razem ;).
Właśnie w jednym z odcinków jej programu Martha Bakes pojawia się przepis na te cudowne cytrynowe babeczki, do którego wracam od dawna.
Babeczki cytrynowe – z lukrem i nie tylko
Te muffinki/babeczki cytrynowe możecie podawać w wielu wersjach.
W oryginalnym przepisie Marthy Stewart muffinki są w towarzystwie bezy i kremu cytrynowego lemon curd. Ja najczęściej podaję je w prostszej wersji – z cytrynowym lukrem lub posypane tylko cukrem pudrem. Jeśli chcecie wersję na bogato, to polecam udekorować je kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Z ciasta na babeczki możecie też przygotować pyszną, wilgotną cytrynową babkę. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne słodkości:
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Deser z musem kajmakowym i jagodami
Tarta rustykalna ze śliwkami i morelami
Babeczki cytrynowe
Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 450 lub 480
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 4 jaja
- otarta skórka z 3 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka maślanki
Kroki
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- Maślankę wymieszaj w dużym kubku z sokiem z cytryny. *
- W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj jajko, po jednej sztuce, dokładnie ubijając.
- Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Dodawaj mąkę w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników.
- Przełóż do foremek (wypełnione do ok. 3/4 wysokości) i piecz przez 25 minut, do suchego patyczka
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Witam czy zamiast cukru można użyć cukru pudru?
Nie można.
Jaki wymiar papilotek?
Standard, ok. 5-6 cm
Przepyszne, zrobiłam, polecam. Dałam przez przypadek 1 łyżeczkę proszku do pieczenia a nie łyżkę i też pięknie wyrosły
Czy można użyć kefiru zamiast maślanki ?
Tak 🙂
Wyszły super
Są pyszne super