Lemoniada rabarbarowa to pyszny, orzeźwiający napój, idealny na ciepłe, wiosenne dni.
Lemoniada jest zdrowsza i smaczniejsza niż gotowe soki i napoje, a jej przygotowanie zajmie Wam tylko 10 minut!
Domowa lemoniada – obowiązkowy przepis na ciepłe dni
Gdy temperatura za oknem rośnie, warto mieć sprawdzony przepis na domową lemoniadę. To zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla kupnych napojów, w których często możemy znaleźć konserwanty i dużą ilość cukru (lub innych, chemicznych słodzideł).
Domowa lemoniada ma same zalety:
- dokładnie wiemy, z czego jest przygotowana,
- w zależności od upodobań może być bardziej lub mniej intensywna w smaku
- możemy ją dosłodzić tym, czym lubimy najbardziej – cukrem, miodem, cukrem trzcinowym, ksylitolem, itp.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Lemoniada rabarbarowa – prosty przepis
Mam kilka ulubionych przepisów na lemoniady, które przygotowuję przez cały rok, ale w maju i czerwcu najczęściej jest to lemoniada rabarbarowa.
Kwaśny rabarbar świetnie sprawdza się jako główny składnik orzeźwiającego napoju. Uczucie orzeźwienia podbijają cytrusy – cytryna i limonka. Całość balansujemy ulubionym słodzidłem – u mnie najczęściej jest to cukier trzcinowy lub miód.
Rabarbar – owoc czy warzywo?
Rabarbar często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka.
Szkodliwe liście
Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste i wykorzystywania wszystkiego, co tylko możliwe, ale w przypadku rabarbaru ta zasada nie ma zastosowania. Liście rabarbaru zawierają bowiem dużą ilość szkodliwego kwasu szczawiowego, więc nie nadają się do spożycia.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na pyszne, orzeźwiające lemoniady:
Lemoniada pomarańczowa z cytryną i miętą
Karkade – egipska lemoniada hibiskusowa
Lemoniada rabarbarowa
Składniki
- 600 g rabarbaru (ok. 5-6 łodyg)
- 1½ litra wody
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki cukru lub miodu
Kroki
- Rabarbar umyj, odkrój końcówki i liście. Pokrój w nieduże kawałki i przełóż do garnka.
- Wyciśnij sok z cytryny i z limonki i wlej do garnka.
- Dodaj cukier lub miód do rabarbaru, zalej wodą i zagotuj.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
- Przecedź płyn przez sitko i schłodź.
- Podawaj z lodem i plasterkiem cytryny.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!