Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
na
2
głosów
Lemoniada rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa to pyszny pomysł na orzeźwiający napój i zdrowsza, smaczniejsza alternatywa dla kupnych napojów.
Servings
8
porcji
Całkowity czas przygotowania
15
min.
min.
Ingredients
600
g
rabarbaru
(ok. 5-6 łodyg)
1½
litra
wody
sok z 1 cytryny
sok z 1 limonki
4
łyżki
cukru
lub miodu
Instructions
Rabarbar umyj, odkrój końcówki i liście. Pokrój w nieduże kawałki i przełóż do garnka.
Wyciśnij sok z cytryny i z limonki i wlej do garnka.
Dodaj cukier lub miód do rabarbaru, zalej wodą i zagotuj.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
Przecedź płyn przez sitko i schłodź.
Podawaj z lodem i plasterkiem cytryny.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
napoje
Kuchnia:
europejska, polska
Słowo kluczowe:
lemoniada, napój na lato, napój na upały, napoje, orzeźwiający napój, rabarbar