Pierniczki alpejskie z tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach!
Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia.
Miękkie pierniczki domowe
Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki. W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki, czyli np. słynne szwedzkie pepparkakor (sprawdź przepis na pepparkakor), oraz miękkie pierniczki – aromatyczne i proste lebkuchen (sprawdź przepis na lebkuchen), a także właśnie te pierniczki alpejskie.
Pierniczki z tego przepisu przygotowuję od kilku albo nawet kilkunastu (!) lat. Znalazłam go na stronie, którą zna chyba każdy miłośnik wypieków w Polsce. Mam na myśli blog Moje Wypieki, gdzie pełno jest pysznych słodkich inspiracji.
Gdy zobaczyłam, że autorka, Dorota, którą pamiętam jeszcze z czasów Galerii Potraw na gazeta.pl, opisuje je w samych superlatywach, wiedziałam, że muszę ich spróbować. I było warto!
Pierniczki alpejskie są delikatne, puszyste i mocno korzenne. Dokładnie takie, jak powinny być pierniki idealne!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pierniczki alpejskie – z nadzieniem czy bez?
Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez.
Nadzienie przybliża je do oryginalnych pierniczków alpejskich. Najlepiej do nadziewania sprawdzą się powidła śliwkowe, gęste konfitury i twarde marmolady. Unikajcie lejących się dżemów.
Jeśli jednak nie macie czasu albo siły, możecie przygotować te pierniczki bez nadzienia. Są tak pyszne, że obronią się też w takiej wersji.
Niezależnie jednak czy będziecie dodatkowo nadziewać pierniki, czy nie, polecam Wam polać je lukrem lub polewą czekoladową. Dzięki temu pierniczki zyskają na smaku i będą dłużej puszyste i mięciutkie.
Sprawdź też inne przepisy na świąteczne wypieki:
Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami
Pierniczki alpejskie
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2½ łyżki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Kroki
Dzień przed pieczeniem
- Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce.
- Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
- Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
- W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
- Dodaj żółtka i zmiksuj.
- Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj miód i również wymieszaj.
- Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
- Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.
Dzień pieczenia
- Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy.
- Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez ok. 7-9 minut.
- Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
- Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Czy można użyć mąki orkiszowej do pierniczkow ?
Można spróbować, ale tylko z jasną mąką orkiszową. Pozdrawiam, A.
Dziękuję użyłam mąki jasnej orkiszowej teraz już odstawiam do lodówki czy jutro już mogę piec pierniczki? ☺
Przepraszam, w przedświątecznym zamieszaniu nie zauważyłam komentarza! Pierniczki można piec po min. 8 godzinach w lodówce, a najlepiej im zrobi 24 h leżakowania 🙂 Trzymam kciuki! A.
Pierniczki wyszły cudowne
Bardzo się cieszę! 🙂 Wesołych świąt! Aga
Hej 🙂 z jak dużym wyprzedzeniem mogę upiec te pierniczki zeby były dobre w okresie świątecznym? Mam zamiar je nadziewac domowymi powidłami
Agata, piekłabym je na max. 5 dni przed świętami 🙂
W jaki sposób nadziewać te pierniki?
Natalia, ja robię to tak: rozwałkowuję placek i zaznaczam sobie delikatnie foremką kształty pierniczków. Na środek tych kształtów wykładam powidła śliwkowe, a później na to nakładam drugi placek ciasta i delikatnie dociskam wokół miejsc, gdzie jest nadzienie. Następnie wycinam kształty i gotowe 🙂
Do tych pierniczkow ubijamy 3 białka – resztę na bezę???
Tak, reszta zostaje do wykorzystania w innym przepisie 🙂
Pierniczki w tej polewie wyglądają obłędnie! Czy to gotowa polewa czy robiona w domu ? Jeśli tak, to czy można prosić o przepis na nią?
Magda, zawsze robię podstawową domową polewę czekoladową 🙂 Składniki to 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej) + 200 g śmietany kremówki. Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca, ale uważam, żeby się nie zagotowała. Zdejmuję ją z ognia, dodaję posiekaną czekoladę i energicznie mieszam, aż składniki się połączą.
Chciałabym wypróbować, ale nie tak dużą porcję, a nie wiem z jakich ilości składników przygotować ok. 50 pierników. Czy wystarczy składniki podzielić na pół? Może to niemądre pytanie, ale pieczenie to nie moja bajka i zupełnie się nie znam 🙁
Agata, kto pyta, nie błądzi 🙂 Jest dokładnie tak jak myślisz, a co ważne, nie musisz wszystkiego przeliczać sama. W przepisie w miejscu, gdy masz napisane “Porcje”, najedź na liczbę 100 i pojawi się suwak. Przesuń suwak, na taką liczbę pierniczków, jaką chcesz przygotować, a proporcje składników same się dopasują 🙂 Pozdrawiam i powodzenia! A.
Super, jest szansa, że moje będą miały równie piękną narzutkę 😉
Bardzo dziękuje!
Czy można zamiast sody dać proszek do pieczenia? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Niestety mamy uczulenie na sodę, a pierniczki wyglądają obłędnie.
Nie próbowałam robić ich z proszkiem do pieczenia, ale jeśli bym miała zrobić taką podmianę, to dałabym 3x więcej proszku niż sody. Soda jest zdecydowanie bardziej agresywna, a tu potrzebujemy siły do napuszenia ciasta.
Hello, if I want to fill with jam, do I roll the dough thinner than 5mm or leave it the same thickness? Thank you
Super przepis. Bardzo dziękuję.
Dajcie zmac czu ktoś ro z mąki orkiszowe i czy wyszlo;)
Ile minut piec takie nadziane pierniczki? Wydaje mi się, że trzeba dłużej niż takie bez nadzienia.
U mnie to jest maks. minuta różnicy.
Odłożyłam ciasto do lodówki, jest faktycznie nieco rzadkie. Rozumiem że po 24h będzie dobre do pieczenia?
I moje drugie pytanie: czy mogę upiec w piątek i nadziać powidłami, aby były dobre na święta? 🙂
Tak, upieczone w piątek, będą dobre na Święta 🙂 A ciasto zgęstniało?
Najlepszy przepis na pierniczki. Wychodza mięciutkie. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszło sporo
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Wesołych!
Dodałam 8 białek zamiast 3… czy ciasto będzie tak samo dobre?
Wyglądają przepięknie! Jak je przechowywać i ile zachowują świeżość i miękkość? Pozdrawiam serdecznie ❤️
Pani Agnieszko bardzo dziękuję za przepis.Pierniczki są przepyszne!!!Zapisuje przepis bo napewno zostanie z nami na zawsze☺️.Pozdrawiam serdecznie i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT ☺️
Pani Ewelino, takie komentarze to miód na moje serducho 🙂 Serdeczności i wesołych świąt!
Moje ciasto wyszlo od razu dość twarde i zbite choć użyłam wszystkiego jak w przepisie tyle ze make zmieszałam w 1/4 z samopsza ale pierniki wyszły mięciutkie teraz obawiam sie ze mogą stwardnac i zepsuć sie do Świat.
Polecam włożyć do szczelnych puszek wraz ze skórką z jabłka, na pewno będą miękkie 🙂
Czy można czymś zastąpić miód? Jak tak to czym?
Można spróbować ze sztucznym miodem, ale zachęcam jednak do użycia prawdziwego.
Czy upieczone pierniczki można nadziać ??
Czy pierniczki pieczemy w piekarniku na funkcji piekarnika góra dół czy termoobieg?
Góra-dół 🙂
A co może pójść nie tak jeśli upieczemy np po 2 godzinach?
Pierniczki mogą stracić kształt i rozpłaszczyć się na blaszce.
Czy mogę upiec pierniczki 2
Tygodnie przed świętami? Czy nadal będą dobre do jedzenia?
Jr
Polecam je piec ok. tygodnia przed świętami.