Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Spokojna kolacja we dwoje, rodzinny obiad, przyjęcie dla znajomych – każda okazja jest dobra na klopsiki z indyka z cukinią. Te pyszne, soczyste pulpeciki są idealnym pomysłem na zdrowy, szybki posiłek z podwójną porcją warzyw.

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym – sprytny sposób na podwójną porcję warzyw

Warzyw nigdy za wiele. Zawierają dużo korzystnego dla układu pokarmowego błonnika, są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty i na długo pozostawiają uczucie sytości. Same plusy. Dlatego właśnie warto szukać każdego sposobu, by warzyw jeść jak najwięcej.

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym ułatwiają wprowadzenie dodatkowych warzyw do diety. W jaki sposób? W taki, dzięki któremu nawet niechętne zieleninie dzieci, będą wcinały ten kolorowy obiad z radością. Są tak dobre, że spodziewajcie się też próśb o dokładki!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Cukinia sprytnie ukrywa się wewnątrz klopsików. Do masy na mięsne kuleczki dodajemy startą na tarce i odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Co ten sprytny zabieg nam daje? Same zalety:

  • zjemy więcej warzyw
  • klopsiki są bardziej soczyste
  • cała potrawa nabiera zupełnie nowego smaku w porównaniu z klasycznymi klopsikami
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka z cukinią – składniki

Do przygotowania klopsików potrzeba tylko kilku składników, z których prawie wszystkie można znaleźć w najbliższym sklepie spożywczym (do tych trudniej dostępnych podaję poniżej przykładowe zamienniki):

Mięso mielone z indyka. Jeden z moich ulubionych produktów, który zawsze mam w zamrażarce, bo można z niego wyczarować pyszny obiad w ekspresowym tempie. Indyk jest bogaty w białko, niskokaloryczny i ma niewielką zawartość tłuszczu. To dobry produkt dla dbających o zdrowie i linię. Jeśli nie macie akurat w lodówce mięsa mielonego z indyka, możecie wykorzystać mielonego kurczaka.

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Cukinia. Jedno z moich ulubionych warzyw. Niskokaloryczne, lekkie i niezwykle wszechstronne. Pamiętajcie tylko o dobrym odsączeniu startej cukinii, by klopsiki były soczyste, ale nie płynące.

Parmezan. Król serów nadaje klopsikom ostrzejszy, charakterystyczny smak. Jego dodatek jest jednak na tyle niewielki, że możecie go pominąć, a smak dania będzie cały czas bezbłędny.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z indykiem znajdziesz w zakładce INDYK

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Pomidory. W sezonie korzystajcie ze świeżych pomidorów, najlepiej mniej wodnistych, a bardziej mięsistych odmian. Poza sezonem, albo po prostu, gdy świeżych warzyw w domu brak, świetnie sprawdzą się krojone pomidory w puszce.

Z czym podawać klopsiki?

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym możecie podawać z ulubionym makaronem (u mnie pełnoziarniste fussili), kaszą (biała gryczana i bulgur pasują tu wyśmienicie) albo z dowolnym ryżem.

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie soczyste, a pomidorowy sos niezywkle aromatyczny.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Klopsiki

  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki bułki tartej
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Kroki

  • Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż na gęste sitko, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
  • Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek.
  • Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk).
  • Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki i smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
  • Zdejmij klopsiki z patelni, przełóż je na talerz. Na patelnię wlej krojone pomidory, podlej nieco wodą (ja zawsze przepłukuję wodą puszki po pomidorach i to dolewam do sosu). Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
  • Dodaj klopsiki i gotuj przez 15 minut.
  • Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą albo ryżem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: cukinia, indyk, klopsiki, klopsiki z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomidory, pulpety, pulpety z indyka, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl