Spokojna kolacja we dwoje, rodzinny obiad, przyjęcie dla znajomych – każda okazja jest dobra na klopsiki z indyka z cukinią. Te pyszne, soczyste pulpeciki są idealnym pomysłem na zdrowy, szybki posiłek z podwójną porcją warzyw.
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym – sprytny sposób na podwójną porcję warzyw
Warzyw nigdy za wiele. Zawierają dużo korzystnego dla układu pokarmowego błonnika, są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty i na długo pozostawiają uczucie sytości. Same plusy. Dlatego właśnie warto szukać każdego sposobu, by warzyw jeść jak najwięcej.
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym ułatwiają wprowadzenie dodatkowych warzyw do diety. W jaki sposób? W taki, dzięki któremu nawet niechętne zieleninie dzieci, będą wcinały ten kolorowy obiad z radością. Są tak dobre, że spodziewajcie się też próśb o dokładki!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Cukinia sprytnie ukrywa się wewnątrz klopsików. Do masy na mięsne kuleczki dodajemy startą na tarce i odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Co ten sprytny zabieg nam daje? Same zalety:
- zjemy więcej warzyw
- klopsiki są bardziej soczyste
- cała potrawa nabiera zupełnie nowego smaku w porównaniu z klasycznymi klopsikami
Klopsiki z indyka z cukinią – składniki
Do przygotowania klopsików potrzeba tylko kilku składników, z których prawie wszystkie można znaleźć w najbliższym sklepie spożywczym (do tych trudniej dostępnych podaję poniżej przykładowe zamienniki):
Mięso mielone z indyka. Jeden z moich ulubionych produktów, który zawsze mam w zamrażarce, bo można z niego wyczarować pyszny obiad w ekspresowym tempie. Indyk jest bogaty w białko, niskokaloryczny i ma niewielką zawartość tłuszczu. To dobry produkt dla dbających o zdrowie i linię. Jeśli nie macie akurat w lodówce mięsa mielonego z indyka, możecie wykorzystać mielonego kurczaka.
Cukinia. Jedno z moich ulubionych warzyw. Niskokaloryczne, lekkie i niezwykle wszechstronne. Pamiętajcie tylko o dobrym odsączeniu startej cukinii, by klopsiki były soczyste, ale nie płynące.
Parmezan. Król serów nadaje klopsikom ostrzejszy, charakterystyczny smak. Jego dodatek jest jednak na tyle niewielki, że możecie go pominąć, a smak dania będzie cały czas bezbłędny.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z indykiem znajdziesz w zakładce INDYK
Pomidory. W sezonie korzystajcie ze świeżych pomidorów, najlepiej mniej wodnistych, a bardziej mięsistych odmian. Poza sezonem, albo po prostu, gdy świeżych warzyw w domu brak, świetnie sprawdzą się krojone pomidory w puszce.
Z czym podawać klopsiki?
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym możecie podawać z ulubionym makaronem (u mnie pełnoziarniste fussili), kaszą (biała gryczana i bulgur pasują tu wyśmienicie) albo z dowolnym ryżem.
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym
Składniki
Klopsiki
- 550 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki bułki tartej
- 40 g parmezanu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kroki
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Przełóż na gęste sitko, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
- Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek.
- Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk).
- Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki i smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
- Zdejmij klopsiki z patelni, przełóż je na talerz. Na patelnię wlej krojone pomidory, podlej nieco wodą (ja zawsze przepłukuję wodą puszki po pomidorach i to dolewam do sosu). Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.
- Dodaj klopsiki i gotuj przez 15 minut.
- Podawaj z ulubionym makaronem, kaszą albo ryżem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!