Ten sernik czekoladowy to jedno z najlepszych ciast w moim repertuarze. Ultra kremowy, aksamitny, treściwy i obłędnie pyszny. Idealny na wyjątkowe okazje.
Amatorzy czekolady będą zachwyceni, bo to tak naprawdę sernik potrójnie czekoladowy. Mamy tu spód z ciasteczek kakaowych, masę serową z gorzką czekoladą i gładki, perfekcyjny czekoladowy ganache.
Obłędny sernik czekoladowy
Jeśli odwiedzacie bloga regularnie, to wiecie, że mam 3 słodkie miłości kulinarne: ciasta z owocami, serniki i czekoladę. Ten sernik czekoladowy łączy w sobie 2 z 3 punktów i to w absolutnie mistrzowskim stylu. Czekoladoholicy, to ciasto dla Was!
Czekoladę znajdziecie tu w każdej z trzech warstw: w kruchym, ciasteczkowym spodzie, aksamitnej, serowo-czekoladowej masie i delikatnym czekoladowym ganache.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Prosty sernik czekoladowy pieczony
Ten sernik potrójnie czekoladowy wygląda jak kupiony w dobrej cukierni, ale jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, które przydają się przy każdym pieczonym serniku.
Sernik czekoladowy – wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na minimum 3 godziny przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Gdy będą w tej samej temperaturze, lepiej się połączą i masa będzie mieć idealną konsystencję.
Nie mieszaj zbyt długo! Kluczowe, jeśli chcesz, by Twój sernik czekoladowy był równy jak stół. Mieszamy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie mieszanie napowietrzy ciasto, co może sprawić, że sernik najpierw urośnie w piekarniku, a później opadnie i popęka.
Najlepszy ser na sernik. Jaki wybrać?
W sklepach jest mnóstwo produktów opisanych jako “idealny ser na sernik”. W rzeczywistości jednak niewiele z nich faktycznie nadaje się do przygotowania dobrego ciasta. Bardziej przypominają konsystencję serek homogenizowany niż twaróg.
Moim wyborem od lat jest twaróg z Piątnicy – to najlepszy ser z wiaderka na sernik. Jest tłusty, gęsty, gładki i ma delikatny, lekko kwaskowy, ale neutralny smak. Każdy sernik, który znajdziecie na stronie, możecie przygotować z nim w roli głównej i będzie pysznie.
Bardzo dobry jest również Mój Ulubiony z Wielunia. Również gęsty i gładki, ale korzystam z niego rzadziej ze względu na słabszą dostępność w sklepach.
Sernik czekoladowy – pieczenie w kąpieli wodnej
Sernik czekoladowy pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest ekstra kremowy, nie opada i zachowuje idealną konsystencję.
I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta:
Bomboloni. Włoskie pączki z kremem
Sernik czekoladowy
Sprzęt
- 1 Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
- 200 g kakaowych ciasteczek zbożowych
- 2 łyżeczki kakao
- 60 g masła
Masa serowa
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 kg twarogu
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Czekoladowy ganache
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- 200 g śmietany kremówki
Kroki
Spód
- Ciasteczka, kakao i zimne masło wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przesyp na niego masę ciasteczkową. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
- W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut.
- Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach.
- Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Czekoladowy ganache
- W rondlu podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia tuż przed tym, jak zacznie się gotować.
- Dodaj posiekaną czekoladę, nie mieszaj, zostaw na 2 minuty.
- Po tym czasie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Rozprowadź ganache na wystudzonym serniku.
- Schłódź sernik przez minimum 4 godziny w lodówce (a najlepiej całą noc).
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
-
Pieczenia w kąpieli wodnej:
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
- II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Obłęd!
Mam piekarnik parowy. Czy to wystarczy? Czy temperatura ta sama?
Pzdr
Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikami parowymi, więc nie podpowiem.
Dzień dobry 🙂 śmietana kremówka w tym przypadku to 20% czy 36% ?
Kremówka ma 30-36% 🙂