Małdrzyki to pyszne placki przygotowywane z twarogu. Największą popularnością cieszą się w Małopolsce, regionie swojego pochodzenia.
Te placuszki są pyszne i treściwe. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Fantastycznie pasują też do nich świeże owoce lub dobra konfitura.
To idealny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie czy słodki podwieczorek.
Małdrzyki – placuszki z twarogu
Wyglądają jak klasyczne racuszki, ale smakują jak pojedyncze, smażone serniczki 🙂
Nazwa małdrzyki pochodzi od mądrzyka – słodkiego białego twarogu produkowanego dawniej w Małopolsce. Obecnie do przygotowania tych placuszków używa się wysokiej jakości tłustego lub półtłustego białego sera.
Ciekawostką jest to, w przepisie na małdrzyki dodatek mąki jest naprawdę niewielki. Dzięki temu to twaróg gra w nich pierwsze skrzypce, a placki mają niepowtarzalny smak.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Główna gwiazda – twaróg
Twaróg jest podstawą przepisu, a jego smak jest wyraźnie wyczuwalny w placuszkach. Gdy więc macie w planach przygotowanie małdrzyków, poszukajcie naprawdę dobrego białego sera.
Serek z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Warto wybrać się do sklepu, w którym kupicie prawdziwy, wiejski twaróg. Taki kremowy i tłuściutki, jak pamiętacie z dzieciństwa. Różnica w smaku jest kolosalna!
Z czym podawać małdrzyki?
Małdrzyki świetnie smakują posypane po prostu cukrem pudrem. W takiej minimalistycznej wersji najlepiej można wyczuć smak samych placuszków.
W wersji “na bogato” możemy podać te placki twarogowe z miodem lub syropem klonowym. Dobrym dodatkiem są też dżemy i konfitury – według mnie konfitura malinowa albo powidła śliwkowe pasują tu idealnie!
W sezonie warto też pamiętać o świeżych owocach – najlepsze będą truskawki, maliny, borówki czy jagody.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na placki:
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim
Małdrzyki
Składniki
- 450 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki plus dodatkowo do obtoczenia placków
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- masło klarowane do smażenia
Kroki
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem – jeśli lubisz wyczuwalne grudki sera – lub tłuczkiem do ziemniaków, jeśli wolisz gładką konsystencję.
- Dodaj mąkę, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj łyżką.
- Masę podziel na równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę, rozpłaszcz (ale nie za mocno – placki powinny być dość grube) i obtocz w mące.
- Przekładaj placki na rozgrzane na patelni masło klarowane i smaż na niedużym ogniu z każdej strony do zrumienienia.
- Podawaj z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub owocami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!