Deser z musem kajmakowym i jagodami to fantastyczny pomysł na wyjątkowe okazje jak Walentynki, święta czy uroczyste kolacje. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni.
Puszysty mus kajmakowy idealnie uzupełnia się z nieco mniej słodkim kremem wiśniowym na bazie mascarpone i soczystymi jagodami. Całość uzupełniają kakaowe herbatniki.
Po prostu niebo w gębie!
Szybki deser w pucharku
Niezapowiedziani goście, romantyczna kolacja walentynkowa czy po prostu potrzeba czegoś wyjątkowego – każda okazja jest dobra, by przygotować ten szybki deser z musem kajmakowym i jagodami.
Jego sekretem jest idealna, częściowo puszysta, a częściowo kremowa konsystencja i wyważony balans słodkości. Jest bowiem słodko, ale nie musicie się obawiać o totalne zasłodzenie po 2 łyżeczkach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Deser z musem kajmakowym i jagodami – słodka uczta
Nie będę Was oszukiwać – deser z musem kajmakowym i jagodami nie jest niskokaloryczną propozycją. To prawdziwa słodka, ale jakże pyszna rozpusta.
Głównymi bohaterami są tu śmietana kremówka i ser mascarpone.
Kremówka jest jednym ze składników musu kajmakowego, natomiast mascarpone pojawia się zarówno w musie jak i w kremie wiśniowym.
Jak więc widzicie, mając w planach podanie tego deseru, można pomyśleć o nieco mniejszej porcji obiadu, bo bilans kaloryczny i tak będzie się zgadzał 😉
Mus kajmakowy
Żeby przyspieszyć przygotowanie tego deseru, możecie dodać gotową masę kajmakową z puszki.
Obecnie w sklepach dostępne są klasyczne lub smakowe masy kajmakowe. Możecie użyć tej, którą macie pod ręką, ale polecam Wam zwłaszcza masę o smaku advocata – delikatny posmak tego likieru fantastycznie łączy się z pozostałymi aromatami.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery:
Pączki z serka homogenizowanego
Deser z musem kajmakowym i jagodami
Składniki
Mus kajmakowy
- 200 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 200 g masy kajmakowej
Krem wiśniowy
- 150 g mascarpone
- 100 g wiśni (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
- 150 g owsianych ciasteczek kakaowych
- 150 g jagód
Kroki
Mus kajmakowy
- Schłodzoną śmietanę i ser mascarpone ubij na puszysty krem.
- Dodaj masę kajmakową i ubij rózgą tylko do połączenia składników.
Krem wiśniowy
- Zmiksuj mascarpone z wiśniami i cukrem pudrem na jednolitą masę.
Ułożenie
- Ułóż deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone ciastka, jagody, krem wiśniowy, pokruszone ciastka, mus kajmakowy, jagody, pokruszone ciastka.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!