Ten sernik z białą czekoladą i solonym karmelem mogłabym jeść na okrągło! Jest cudownie kremowy i aksamitny, a solony karmel idealnie kontrastuje z delikatną słodkością serowej masy.
Po prostu sernik idealny!
Sernik, który nie opada
Tradycyjny polski sernik charakteryzuje się dodatkiem piany z białek, która dodaje mu lekkości, ale niestety również sprawia, że ciasto jest bardziej narażone na opadanie.
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem przygotowuje się inaczej niż klasyczny sernik. Inna jest także metoda pieczenia.
Sernik pieczemy bowiem w kąpieli wodnej, która sprzyja temu, by ciasto było równe jak stół.
Przygotowując sernik należy też pamiętać, by wszystkie składniki mieszać ze sobą dość krótko i nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Krótkie mieszanie to większe szanse na płaski sernik.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jaki ser na sernik wybrać?
W sklepach znajdziemy mnóstwo produktów, których opakowania obiecują, że to właśnie „idealny na sernik”, ale te hasła często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Jak więc wybrać idealny ser na sernik?
Twaróg
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że najlepszy na sernik będzie twaróg. Zwłaszcza tłusty lub półtłusty, zmielony minimum trzykrotnie, by pozbyć się jakichkolwiek grudek.
Ważne, by nie był kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła.

Ser z wiaderka
Tu sytuacja nie jest taka prosta. Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis „twaróg na sernik” lub „twaróg sernikowy”, a pod pokrywką znajdowałam rzadki serek homogenizowany.
Sprawdzajcie więc uważnie składy na opakowaniu, żeby nie przeżyć nieprzyjemnego rozczarowania. Bo jak się okazuje, na liście składników mogą się znaleźć m.in. mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet… woda.
Jeśli korzystam z sera w wiaderku najczęściej są to Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Gęste, dość tłuste, bardzo dobrze sprawdzają się w każdym przepisie.


Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – pieczenie w kąpieli wodnej
Tak jak wcześniej wspominałam, sernik z białą czekoladą i solonym karmelem pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu sernik jest ekstra kremowy, nie opada i nie wysusza się w piekarniku. Wiem, że może to niektórych odstraszać, ale uwierzcie mi – to nic skomplikowanego.
Piec w kąpieli wodnej możemy na dwa sposoby.
I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.


Sprawdź też inne pyszne przepisy na domowe wypieki:

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Equipment
- Tortownica o średnicy 20 cm
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek digestive (pełnoziarnistych)
- 40 g masła
Masa serowa
- 700 g twarogu
- 3 jaja
- 200 g białej czekolady
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml kremówki
Solony karmel
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 60 ml kremówki
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji
Kroki
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
- Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
- Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
- W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
- Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
- Wlej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i dalej mieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
- II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Sernik wyśmienity, rozpływający się w ustach, idealnie kremowy. Zamiast polewy posypany jagodami, co nadało lekkiej kwaskowatości.
Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Jagody to super pomysł! Pozdrawiam serdecznie!
Przepis pożenilam trochę z przepisem na sernik baskijski Rozkosznego, do tego dodałam mrożone maliny, jeżyny i nieco czarnej kawy… I wyszła bajka 🙂 Dziękuję za inspiracje!
Wow, brzmi fantastycznie! 😀 Pozdrawiam
Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy ? 🙂
Dzień dobry, zamiast ekstraktu można dodać cukier z dodatkiem wanilii lub aromat waniliowy 🙂
robiłam, wyszedł pyszny! goście zachwyceni 🙂
Sernik wyszedł PRZEpyszny piekłam metoda II z obawy przed dostaniem się wody do tortownicy, mimo wszystko masa była puszysta i delikatna.
Do dekoracji dodałam maliny, które idealnie przełamały słodycz karmelu. Sama rozkosz!
Brzmi bosko z malinami! Pozdrawiam!
Czy ustawić piekarnik na termoobieg?
Góra-dół.
Witam. Chcę zrobić ten sernik za kilka dni. Wygląda pyyysznie. Potrzebuję większą ilość. Czy jeśli zrobię podwójną porcję składników to muszę piec dużej?
Na pewno, ale nie próbowałam go przygotować w większej formie, więc niestety nie pomogę z dokładnymi liczbami.
A czekoladę wcześniej rozpuścic?
Krok pierwszy przepisu: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Pozdrawiam 🙂
Mi niestety opadł sernik. Co mogło pójść nie tak ?
Aleksandra, możliwości jest wiele: składniki w różnych temperaturach, zbyt szybkie mieszanie, zbyt długie mieszanie, studzenie poza piekarnikiem, otwieranie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Witam serdecznie. Czy na biszkoptach się uda?
Tak jeszcze nie próbowałam 🙂
Dzień dobry. Jeśli chciałabym zrobić sernik na „dużej blaszce”, powinnam podwoić wszystkie składniki?
A jak duża dokładnie ta blacha? 🙂
Śmietana kremówka to 30 % czy 36
Zwyczajowo 30%, ale obie się nadają.
Przepyszny i bardzo kremowy
Czy ten sernik powinien urosnąć? Mi wyszedł dość niski 🙁
Aggie, sernik powinien wyjść praktycznie o takiej samej wysokości, jak był podczas wkładania do piekarnika. W jakiej formie był pieczony? W przepisie jest mowa o średnicy 20 cm.
Sernik wyśmienity i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekę już drugi raz ale tym razem wersję z nutella. Wszystko mnie w nim zachwyca….. smak, konsystencja i to że jest idealny rozmiarowo. Przepis jest również bardzoooo dobrze opisany Dziękuję z całego serca ❤️ Jestem na etapie próbowania kolejnych przepisów
Obłędnie pyszny. Na 10* Wyszedł mi idealny,więc może zrobić go każdy z Was!
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie masy serowej. Czy jajka mam wbić całe czy tylko żółtka?
Dodajemy całe jajka.
Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni
Bardzo się cieszę 🙂
Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni
Serdecznie dziękuję za przepis! Martwiłam się że nie wyjdzie bo miałam tylko waróg „President” z niską zawartością tłuszczu i konsystencją serka homogenizowanego ale udało się! Zrobiłam z całego wiaderka, bo mam tortownicę 24, dodałam 1 dodatkowe jajko, podwoiłam ilość cukru (czekoladę białą miałam tylko 80 gr) i dałam 100 ml śmietanki. Ciasto piekłam 80 minut, metodą II. Sernik wyszedł równiutki jak z obrazka 🙂 pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam bardzo ciepło i przesyłam dużo dobra.
Witam. Serniczek rewelacja . Mam pytanie jakie proporcje na dużą blachę 41x30x6
Oczywiście jak to ja, również lekka modyfikacja przepisu, również President z wiaderka – reszta składników proporcjonalne powiększona, bo użyłam dużej tortownicy. Przepis świetny!
Ostatnio robiłam ten sernik krok po kroku jak w przepisie wyszedł ok ale uważam że jest nieco za suchy i się rozpada podczas krojenia, następnym razem dodałam serek mascarpone i łyżkę budyniu i konsystencja po upieczeniu o wiele lepsza. Pozdrawiam
Jeśli chodzi o konsystencję, wiele zależy od użytego sera – im tłustszy, tym bardziej kremowy będzie. Pozdrawiam!
Masa wyszła pyszna, ale zbita. Co zrobiłam nie tak?
Dużo zależy od konsystencji użytego twarogu, ale możliwe też, że sernik zbyt długo był w piekarniku.
przepis SZTOS ❤️
sernik wyszedł idealny, rozpływał się dosłownie w ustach, karmel jest jego na torcie. Goście w milczeniu się zagadali….. po prostu ich zamurowało
Sernik rewelacja. Bym chciała zrobić go na dużej blaszce wym.41×30, jakie proporcje składników na taką blachę. Pozdrawiam.
Sernik wyszedł przepyszny, zrobiłam na tortownicę 21cm i dodałam 1 kg sera i 4 jajka – wyszło idealnie jedynie dla mnie ciut za słodkie ale to kwestia gustu
Cieszę się, że smakował 🙂
Jakie inne ciastka dostępne w biedronce lub lidlu można użyć, aby zachować walory smakowe? Planuję upiec dla rodziców na Wielkanoc z nadzieją, że wyjdzie idealnie jak ten ze zdjęć
W Lidlu – o ile dobrze kojarzę – są takie ciastka zbożowe Vitanella. Fajnie się sprawdzają do tego spodu ciasteczkowego 🙂 W Biedronce na pewno też jest coś podobnego. Ważne, żeby nie były za tłuste, jak niektóre owsiane ciastka, które mają nawet 30 g tłuszczu w 100 g produktu, bo spód może wtedy popłynąć.
Udanych wypieków! 🙂
Zwykłe herbatniki nawet będą dobre
Ile czasu ciasto postoi w lodowce? Przyznam, ze chcialabym zrobic je 2/3dni przed swietami.
Pozdrawiam:)
Wytrzyma 🙂 Do 5 dni w lodówce będzie ok!
Dziękuję:)
Zamierzam zrobic ten Właśnie sernik na święta. Mam tylko kłopot z serem. Mieszkam w Szwecji, tu nie ma twarogów, wystepują za to serki już zmielone, o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, typu 1%, i są jak na moje oko dość wodniste. Zawartość protein wysoka, taka sama jak twarogu. I co tu zrobić?
Nigdy nie robiłam tego sernika z tak chudym serem, ale obawiam się, że może wyjść suchy. Próbowałabym dodać trochę miękkiego masła, ok. 100-120 g. Można też spróbować zrobić go z serkiem typu Philadelphia, jeśli jest dostępny?
Trzymam kciuki!
Co gdy sernik wyszedł za rzadki
Jest rzadki od razu po upieczeniu? On potrzebuje kilku h w lodówce, żeby osiągnąć swoją docelową konsystencję. Sernik może wyjść za rzadki, jeśli ser był zbyt wodnisty (znaczna część serków z wiaderka taka jest).
Ciasto wyszło niesamowicie pyszne! Dziekuje za ten przepis. Nie umiem i nie lubie za bardzo piec ciast ale coś mnie naszło żeby coś zrobić na święta i okazało się że przepis jest naprawde prosty. Jako spód wykorzystałam zwykłe herbatniki bałam się że może nie do końca wyjść tak jak powinno ale wyszło idealnie.
Witam! Robiłam sernik i jest przepyszny. Czy można zrobić go w prostokątnej blaszce? Jak przeliczyć składniki?
Bardzo bym chciała zrobić ten sernik, ale w domu mam tylko tortownicę 24cm. Udałby się ten sernik przy takiej blasze? Czy bez małej tortownicy się nie obejdzie?
Witam, kupiłam twaróg Presydent z zawartością 4% tłuszczu ,.czy wyjdzie mi ten sernik? Czegoś dodać więcej w zamian aby nie był zbyt rzadki? Proszę o odp bo jutro mam zamiar piecz
Mi na president wychodzi najlepiej, na taką tortownicę dodaję cały kg sera, reszta składników bez zmian i jest słodki
Czy macie jakieś wskazówki co do pieczenia tej pyszności w piekarniku parowym? Zrobiłam wszystko wg instrukcji, po wyjęciu folii, gwałtownie wzrastał, ale po wyłączeniu i leciutkim uchyleniu niestety opadł…
Mam wielkiego fana serników i uznał go za najsmaczniejszy jaki jadł . Niestety doczepie się do karmelu. Podchodziłam do niego 3 razy i uważam że czegoś w przepisie brakuje. Brylil się mimo odpowiedniego naczynia i niskiej temp. Kolejnym razem zrobię sprawdzonym sposobem, dodając do cukru 1-2 łyżki wody.
Cieszę się, że sam sernik smakował 🙂 Co do karmelu, to nie wiem, gdzie leży problem. Od lat robię sernik dokładnie tak, jak w przepisie i zawsze wychodzi idealnie.
Sernik super, przepyszny i nie opadł ale zrobienie tego karmelu graniczy z cudem, robiłam chyba ze 4 podejścia i nic w tym roku kupiłam masę kajmakową:)
Mam pytanie co do pieczenia jeśli mam piekarnik z możliwością pieczenia z użyciem pary to może być i czy czas pieczenia jest wtedy taki sam? Zabieram się jutro do pieczenia
Niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu w takim piekarniku. Ale trzymam kciuki! 🙂
Dziś zrobiłam z tłustego twarogu, który zmieliłam na gładko,ale niestety wyszedł suchy jak jajecznica na twardo. Nie wiem co poszło nie tak 🙁 A ten ze zdjęcia to z jakiego twarogu Pani robi?
Oj to szkoda! Dziwna sprawa, bo robiłam też z średniotłustego twarogu i wychodził wilgotny. Piekł się w kąpieli wodnej? Ile czasu?
Ten ze zdjęcia był robiony na twarogu z Piątnicy z wiaderka. Pozdrawiam!
Czy może być z takich samych proporcji w tortownicy 18 cm zamiast 20 ?
Obawiam się, że może wypłynąć. Proponuję zmniejszyć proporcje do 7 porcji za pomocą przelicznika w ramce przepisu i powinno być ok 🙂
Sernik wyglada obłędnie, jeszcze nie próbowany, bo czeka na karmel. I tu się zaczęły schody – cukier się zbryla, nie mogę go rozpuścić. Ile zwykle trwa u Was rozpuszczenie cukru? Na bardzo małej mocy, czy raczej na większej? To mój pierwszy raz z karmelem i zupełnie nie wiem co robię nie tak 🙁
A ja mam pytanie odnośnie garnka z grubym dnem 🙂 Możesz polecić jakiś konkretny, sprawdzony przez Ciebie model? Będę wdzięczna 🙂
Przyznaję, że sama cały czas poszukuję swojego faworyta 😉 Na razie bardzo dobrze mi służył rondel z Ikea, kupiony spontanicznie w szale zakupów. Nazwy modelu nie pamiętam, ale to chyba jedyny rondel z a’la granitowym wnętrzem.
Witam
A jakich jajek Pani używa, M czy L?
Zawsze rozmiar „L” 🙂
Czy mogłabym prosić o podpowiedź odnośnie czasu pieczenia kiedy chciałabym upiec dwa takie serniki równocześnie?
Jeśli będą na tym samym poziomie, to nie trzeba nic zmieniać 🙂
Mam problem ze spodem, już któryś raz, nie chodzi tylko o ten przepis. Ciastka na spodzie mam mokre, nie chrupiące, nie wiem czy to chodzi o rodzaj ciastek czy może o coś innego, czy rodzaj pieczenia (daję gorącą wodę na niską półkę żeby robiła się para) lecz też nie zawsze w taki sposób piekę.
Mogą być zbyt tłuste ciasteczka albo za rzadki twaróg. Spróbuj podpiec najpierw sam spód przez 10 minut w 190 stopniach i dopiero na później dodać masę serową 🙂
Przepyszny sernik. Na pewno zrobię go ponownie. Goście zachwyceni:)
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
To chyba moja pierwsza opinia na jakis przepis ale nie moglam nie odpisac – jest teraz faworytem w naszej rodzinie, gotuje prawie kazdy rok a czasami kilka razy na rok, jest idealny. Jedyne to wybralam migdal zamiast ziemnych orzeszkow oraz w celu ulatwienia czekolade mieszam z cukrem i kremowka i wszystkorazem mieszajac topie w garnku, tak samo pysznie wychodzi a troche mi ulatwia zyczie 😀
Przepis jest boski! Dziekuje
Ogólnie to jest przepis na ciasto, które zrobi furorę wszędzie gdzie się pojawi! Ja osobiście na spód dodaje ciastka Lotus lub pierniczki, a górę posypuję pokruszonymi pistacjami. Robiłam to ciasto już tysiąc razy i jest na prawdę przepyszne. Gratuluję Pani za ten przepis, bo to jest po prostu mistrzostwo smaku!
Serdecznie dziękuję za miłe słowa 🙂