Drożdżówki z borówkami i serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy.
Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato
Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień. Gdy borówek w bród warto przygotować z nimi te słodkie, puszyste bułeczki.
Drożdżówki z borówkami i serem to jedne z najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka + lukier jest również dozwolona 😉
Jaki ser wybrać?
W sezonie robię te drożdżówki z borówkami i serem bardzo często, więc zdążyłam przetestować wiele serowych wariantów. Uczciwie powiem, że te drożdżówki z borówkami powinny wyjść z każdym rodzajem białego sera/twarogu, jeśli tylko nie jest zbyt płynny. Rzadkie sery z wiaderka (te, które bardziej przypominają serek homogenizowany niż twaróg) czy lekki serek typu Bieluch raczej się tu nie sprawdzą – nadzienie może po prostu wypłynąć.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Polecam Wam natomiast:
- twaróg półtłusty lub tłusty (klinek, w kostce)
- ser ricotta (odsączona)
- twaróg 3-krotnie mielony
- dobry twaróg z wiaderka (np. Piątnica, Mój Ulubiony z Wielunia)
Nie takie to drożdżowe straszne, jak je malują
Ciasto drożdżowe ma sławę kapryśnego i trudnego ciasta. Chciałabym powiedzieć, że to całkowita nieprawda, ale coś w tym jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne warunki, ale kiedy tylko poznamy ich wymagania, okazuje się, że robienie ciasta drożdżowego to sama przyjemność.
Żeby ułatwić Wam pieczenie na drożdżach, przygotowałam specjalny poradnik. Znajdziecie w nim najważniejsze wskazówki potrzebne do upieczenia idealnego ciasta drożdżowego. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy robią swoje pierwsze podejście do drożdżowego wypieku 🙂
Poradnik – jak upiec idealne ciasto drożdżoweSPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO
Drożdżówki z borówkami i serem
Składniki
Ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g borówek amerykańskich
Pozostałe
- 1 jajko rozmieszane z mlekiem
Kruszonka
- 40 g masła
- 80 g mąki
- 40 g cukru
Kroki
- Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn.*
- Twaróg wymieszaj z żółtkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Borówki umyj i osusz na durszlaku.
- Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło, ostudź, by było lekko ciepłe.
- Mąkę wymieszaj z jajkami, rozczynem lub drożdżami instant, mlekiem z masłem, solą oraz cukrem. Zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
- Po tym czasie przenieś ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 50×30 cm.
- Posmaruj ciasto masą serową i wysyp na nią równomiernie borówki.
- Jeden dłuższy bok zwiń do środka (na 2/3 szerokości ciasta) i przykryj go dłuższym bokiem.
- Zlep dokładnie ciasto i podziel je 12-14 równych części.
- Weź kawałek ciasta w dłonie – jedna dłoń na jednym krańcu, druga na drugim. Przekręć oba krańce w przeciwległe strony i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę – masło, mąkę i cukier wymieszaj palcami w miseczce, aż do uzyskania konsystencji grubego piasku.
- Gdy drożdżówki wyrosną, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 25-30 minut.
Wskazówki
- Składniki ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (płyn).
- Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp płaską łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 25 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Moje pierwsze w życiu drożdżówki i wyszły! Jestem zachwycona 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 I powodzenia w kolejnych wypiekach! Pozdrawiam, Aga
SUPER! Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe a wyszło przepyszne! Szkoda, że nie można przesłać zdjęć.
Ps. wyszły nawet z drożdży instant