Makaron z krewetkami i chorizo

Makaron z krewetkami i chorizo to wyraz mojej tęsknoty za Hiszpanią. A ta jest ogromna.

Tęsknię za tapasami,  jamón serrano i właśnie za krewetkami, które w niewielu miejscach smakują tak wspaniale. Makaron z krewetkami i chorizo, który dziś Wam proponuję, łączy w sobie moc pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy i delikatność owoców morza. W połączeniu z wyrazistym sosem pomidorowym i pełnoziarnistym tagliatelle to prawdziwa torpeda!

Odkąd kilkanaście lat temu spróbowałam po raz pierwszy owoców morza, absolutnie się w nich zakochałam. Uwielbiam ich smak i to, że smakują wybornie w każdej postaci, w której je przygotujemy (o ile oczywiście ich nie zamęczymy zbyt długim gotowaniem czy smażeniem, co jest kluczowe dla zachowania walorów smakowych).


SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne makarony znajdziesz w zakładce MAKARON.


Makaron z krewetkami
Tęsknota na talerzu

Gdybym miała wskazać mój ulubiony owoc morza, to byłyby to krewetki. Mogę je jeść w każdej postaci – w curry, w paelli, w zupach, z makaronem czy z ryżem. Lubię jak wspaniale chłoną aromaty przypraw i smaki dodatków, z którymi są podawane, a jednocześnie cały czas zachowują swój, wyjątkowy smak.

Makaron z krewetkami i chorizo jest na to świetnym dowodem. Pikantna kiełbaska, z charakterystycznym aromatem wędzonej papryki, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem i konsystencją pysznych owoców morza.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami i chorizo

Szybka i bardzo pożywna kolacja z hiszpańską nutą.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 5 porcji

Składniki 

  • 250 g dużych krewetek gotowanych lub surowych
  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano

Kroki

  • W dużym garnku zacznij gotować wodę na makaron.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Posól, obsmaż po minucie z każdej strony i odłóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w plastry chorizo razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Posyp słodką papryką i smaż ok. 5 minut.
  • W międzyczasie dorzuć makaron i gotuj ok. 6 minut (niech będzie al dente).
  • Pod koniec gotowania tagliatelle przelej ok. 4 łyżek wody z gotowania do chorizo. To świetny sposób na zagęszczenie naszego sosu pomidorowego.
  • Wrzuć krewetki, dodaj passatę pomidorową i odcedzony makaron. Dopraw solą i pieprzem, posyp oregano. Gotuj przez 2 minuty.
  • Tuż przed podaniem wmieszaj posiekaną świeżą bazylię.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: hiszpańska
Słowo kluczowe: chorizo, krewetki, makaron, pomidory

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl