Makaron z krewetkami i chorizo to wyraz mojej tęsknoty za Hiszpanią. A ta jest ogromna.
Tęsknię za tapasami, jamón serrano i właśnie za krewetkami, które w niewielu miejscach smakują tak wspaniale. Makaron z krewetkami i chorizo, który dziś Wam proponuję, łączy w sobie moc pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy i delikatność owoców morza. W połączeniu z wyrazistym sosem pomidorowym i pełnoziarnistym tagliatelle to prawdziwa torpeda!
Odkąd kilkanaście lat temu spróbowałam po raz pierwszy owoców morza, absolutnie się w nich zakochałam. Uwielbiam ich smak i to, że smakują wybornie w każdej postaci, w której je przygotujemy (o ile oczywiście ich nie zamęczymy zbyt długim gotowaniem czy smażeniem, co jest kluczowe dla zachowania walorów smakowych).
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne makarony znajdziesz w zakładce MAKARON.
Gdybym miała wskazać mój ulubiony owoc morza, to byłyby to krewetki. Mogę je jeść w każdej postaci – w curry, w paelli, w zupach, z makaronem czy z ryżem. Lubię jak wspaniale chłoną aromaty przypraw i smaki dodatków, z którymi są podawane, a jednocześnie cały czas zachowują swój, wyjątkowy smak.
Makaron z krewetkami i chorizo jest na to świetnym dowodem. Pikantna kiełbaska, z charakterystycznym aromatem wędzonej papryki, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem i konsystencją pysznych owoców morza.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Makaron z krewetkami i chorizo
Składniki
- 250 g dużych krewetek gotowanych lub surowych
- 250 g kiełbasy chorizo
- 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 200 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
Kroki
- W dużym garnku zacznij gotować wodę na makaron.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Posól, obsmaż po minucie z każdej strony i odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w plastry chorizo razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Posyp słodką papryką i smaż ok. 5 minut.
- W międzyczasie dorzuć makaron i gotuj ok. 6 minut (niech będzie al dente).
- Pod koniec gotowania tagliatelle przelej ok. 4 łyżek wody z gotowania do chorizo. To świetny sposób na zagęszczenie naszego sosu pomidorowego.
- Wrzuć krewetki, dodaj passatę pomidorową i odcedzony makaron. Dopraw solą i pieprzem, posyp oregano. Gotuj przez 2 minuty.
- Tuż przed podaniem wmieszaj posiekaną świeżą bazylię.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!