Minestrone to pomysł na zupę pełną warzyw rodem z Włoch. Zupa jest pożywna, niezwykle smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że nie ma jednego, sztywnego przepisu na minestrone, możecie modyfikować przepis na podstawie tego, jakie warzywa akurat macie w kuchni.
Minestrone – pyszne czyszczenie lodówki
Minestrone to jedna z najstarszych potraw kuchni włoskiej. Tę gęstą, treściwą zupę warzywną jadano już na początku powstawania republiki rzymskiej! Oczywiście przez lata zasady jej przygotowywania i dodawane składniki zmieniały się, ale podstawowe założenie pozostało takie samo – wykorzystanie sezonowych produktów.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najczęściej używane składniki
Tak jak wspominałam, nie ma jednego, słusznego przepisu na minestrone. Wszystko zależy od regionu, w którym zupa jest przygotowywana i pory roku. Jest jednak kilka składników, które stale pojawiają się w przepisach na ten klasyk kuchni włoskiej:
Fasola. Możecie użyć dowolnego rodzaju fasoli, ale prawdopodobnie najpopularniejsza w przepisach na minestrone jest biała fasola cannellini. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – to włoski gatunek fasoli 🙂 Od kilku lat coraz łatwiej ją dostać w polskich sklepach. Jeśli jednak nie możecie jej znaleźć w sklepie, z powodzeniem możecie ją zastąpić inną, ulubioną fasolą.
Zielenina. Szpinak, jarmuż, kapusta włoska – zielenina musi się pojawić minestrone. Szpinak jest najdelikatniejszy w smaku, ale jeśli chcecie czegoś bardziej aromatycznego, wybierzcie kapustę lub jarmuż.
Marchew i seler naciowy. Ten duet stanowi bazę wielu dań kuchni włoskiej, więc nie mogło go zabraknąć i w tym sztandarowym przepisie. Marchewka nadaje zupie delikatnej słodyczy, a seler gwarantuje chrupnięcie.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA
Ziemniaki czy makaron?
Jeśli nie straszne Wam węglowodany, to możecie zaszaleć i dodać ziemniaki ORAZ makaron 😉 Taka kombinacja często pojawia się we włoskich przepisach. Ja jednak najczęściej decyduję się na jedną z tych opcji. Przewagę mają jednak ziemniaczki, chyba w nawiązaniu do polskiej zupy jarzynowej.
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Składniki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 400 g krojonych pomidorów
- 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej
- 400 g ziemniaków
- 2 puszki fasoli cannellini
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- parmezan do podania
Kroki
- W garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i liście laurowe. Podgrzej na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy. Dorzuć też pozbawione twardych elementów liście jarmużu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 5-7 minut.
- Dodaj bulion gorący bulion warzywny i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj krojone pomidory i fasolę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut albo aż wszystkie składniki będą miękkie/al dente.
- Podawaj z grzankami i parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!