Te pełnoziarniste placki z jogurtem greckim to jedne z najlepszych pancakes, jakie robiłam. Są super puszyste, delikatne, a dzięki wysokiej zawartości błonnika również zdrowe i sycące.
Pełnoziarniste placki – pomysł na zdrowe śniadanie
Nie wyobrażam sobie początku dnia bez pożywnego śniadania. Zdecydowanie nie jestem tym typem, który weźmie łyk kawy z rana i jest zadowolony. Ja potrzebuję czegoś konkretnego, pysznego i sycącego, co da mi porządną dawkę energii na resztę dnia.
Gdy mam ochotę na wytrawne śniadanie, najczęściej decyduję się na potrawy jajeczne, jak klasyczna jajecznica, tosty z awokado i jajkiem sadzonym lub jajko na miękko. Jeśli jednak wybór pada na śniadanie na słodko, to bardzo często na talerzu pojawiają się właśnie placki, placuszki lub naleśniki.
Pełnoziarniste placki śniadaniowe – pyszne, puszyste i zdrowe
Ostatnio dużo eksperymentuję z wykorzystaniem różnych rodzajów mąk do klasycznych, znanych potraw. Gdzie tylko mogę, dodaję mąkę orkiszową, razową, gryczaną czy żytnią. Z tych prób najczęściej wychodzi coś zaskakującego smacznego i czasem lepszego od oryginału. Dokładnie tak jest w tym przypadku.
Podejrzewam, że wielu z Was kojarzy przepis na klasyczne pancakes, czyli popularne w Stanach Zjednoczonych placki śniadaniowe z dodatkiem proszku do pieczenia. W standardowej wersji przygotowuje się je z jasną mąką pszenną. W mojej wersji wykorzystałam mąkę pszenną razową typ 2000 i w życiu nie spodziewałam, jak ten zabieg wpłynie na smak i konsystencję placuszków.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pełnoziarniste placki mają w sobie zdecydowanie więcej smaku – są bardziej wyraziste, lekko orzechowe. Ich konsystencja też nie jest tak „gąbczasta”, tylko bardziej konkretna. Cały czas jednak są mega puszyste i lekkie. Udało się więc tu połączyć wszystko, co najlepsze w klasycznych pancake’ach i wersji fit. Są tak pyszne, że szkoda je zostawiać tylko na śniadanie
Placki śniadaniowe – wskazówki
Żeby placki za każdym razem wyszły puszyste i pyszne, warto pamiętać o kilku ważnych krokach:
- Korzystaj ze świeżych produktów – mąka, która za długo leżała otwarta czy proszek do pieczenia, którego termin ważności minął tydzień temu, to winowajcy niesmacznych placków.
- Używaj jajek typu „0”– wiem, nudna jestem z tymi zerówkami, ale naprawdę – jaja od szczęśliwej kurki to must have w każdej kuchni
- Kup dobry, gęsty grecki jogurt – jeśli jogurt będzie rzadki, ciasto nie będzie miało wymaganej konsystencji gęstej śmietany
- Smaż na maśle klarowanym – placki są o wiele smaczniejsze, jeśli smażymy je na maśle klarowanym
Z czym podawać placki?
Moje ulubione dodatki do placków to oczywiście świeże owoce – borówki, maliny, jeżyny, jagody czy truskawki. Świetnie pasują też dżemy, konfitury i marmolady. Dosłodzić można je za pomocą syropu klonowego albo cukru pudru.
Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim
Składniki
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 200 g jogurtu greckiego
- 110 ml mleka
- 150 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej jasnej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cukru
- masło klarowane do smażenia
Kroki
- Ubij jajka, jogurt i mleko. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, cukier i ekstrakt waniliowy. Masa powinna dość puszysta, ale uważaj, by jej nie przebić.
- Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym z obu stron, aż się zarumienią.
- Podawaj z owocami, dżemem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!