Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem to idealny przepis na lekki, wegetariański obiad. Nie spędzicie zbyt dużo czasu w kuchni, ale na pewno zdrowo się najecie.
Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem – pyszny obiad w 30 minut
Bardzo lubię zupy. W lato wybieram te lżejsze, mocno warzywne, z dużą ilością aromatycznych, świeżych ziół. Gdy dni stają się nieco chłodniejsze, zmieniam repertuar i dodaję do niego bardziej konkretne zupy, często z dodatkiem mięsa, a także rozgrzewających przypraw.
Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem to jedna z moich ulubionych zup, która sprawdza się w każdą porę roku. Wersja letnia i zimowa różni się jedynie tym, że w ciepłe dni niczym jej nie zabielam. Dopiero gry na termometrze można zauważyć spadek, dodaję do niej odrobinę śmietanki lub mleka. Zupa staje się bardziej treściwa, a co za tym idzie – kaloryczna.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tortellini – jakie wybrać?
Jednym z podstawowych składników tego dania jest tortellini. Do przygotowania tej zupy wykorzystuję najczęściej kupne pierożki. W sklepach możemy znaleźć obecnie wiele rodzajów wysokiej jakości tortellini, więc nie musimy się martwić, że potrawa straci na smaku, jeśli sami nie dodamy do niej domowego tortellini. Dzięki wykorzystaniu sklepowych pierożków ta zupa jest kolejnym przepisem z mojej kolekcji ekspresowych przepisów na obiad.
Do przygotowania tej potrawy najczęściej używam pierożków z dodatkiem sera ricotta i parmezanu. Jak pewnie zdążyliście już zauważyć, mam ogromną słabość do rozmaitych serów, zwłaszcza greckich i włoskich. Wykorzystuję je więc w wielu potrawach. Tu idealnie uzupełniają intensywny smak pomidorów.
Zupa pomidorowa z tortellini – pomidory to podstawa
Drugim podstawowym składnikiem tej zupy są oczywiście pomidory. Wiadomo, że najlepszy jest domowy przecier z pomidorów, jeśli jednak nie macie go akurat w swoich kuchennych zapasach, wykorzystajcie dobrej jakości pomidory w puszce. Warto tylko mieć na uwadze, że kupne pomidory czasem bywają dość kwaśne. Ale nie martwcie się – wystarczy dodać szczyptę cukru, by wyważyć smak całego dania.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA
Zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem
Składniki
- 1½ litra bulionu
- 400 ml pomidorów z puszki lub domowego przecieru pomidorowego
- 250 g tortellini
- 150 g świeżego szpinaku
- parmezan do podania
- 1½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Kroki
- W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego pomidory z puszki lub przecier. Dodaj oregano, bazylię i gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Minutę przed zakończeniem czasu gotowania pierożków, dorzuć szpinak.
- Podawaj z dodatkiem startego parmezanu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!