Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem, czyli rabarbar pod kruszonką, to idealny deser na letnie wieczory. Znajdziecie tu pyszny rabarbar zapiekany pod złocistą kruszonką, przygotowaną z dodatkiem płatków owsianych, by dodać jej chrupkości i wartości odżywczych.

Rabarbar pod kruszonką

Crumble z rabarbarem to jedna z moich ulubionych wariacji tej owocowej zapiekanki. To kwaśne warzywo (wiem, identyfikacja rabarbaru jako warzywo/owoc jest cały czas kwestią mocno kontrowersyjną) idealnie pasuje do słodkiej, chrupiącej lekko zrumienionej kruszonki.

crumble z rabarbarem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Crumble z rabarbarem – szybki deser

Rabarbar świetnie sprawdza się w różnego rodzaju zapiekanych daniach, bo nie puszcza tak intensywnie soku, dzięki czemu kruche ciasta, czy kruszonki, w towarzystwie których go zapiekamy, pozostaję faktycznie kruche. Dla pewności, że po wyjęciu z piekarnika, naszym oczom nie ukaże się rozpaćkana pulpa, warto pomóc sobie jeszcze jednym zabiegiem.

Mowa o dodaniu odrobiny skrobi ziemniaczanej do naszej owocowej/warzywnej masy. Ogranicza ona puszczanie soku, a jednocześnie nie wpływa na smak ani konsystencję całego dania, więc to układ idealny. Uwierzcie mi, zauważycie różnicę.

Możecie też zamiast skrobi dodać nieco mąki migdałowej. To trik słynnego cukiernika Davida Lebovitza, który poznałam podczas przygotowania tarty rustykalnej z rabarbarem i truskawkami z jego przepisu.

crumble z rabarbarem

Sekret perfekcyjnej kruszonki

Skoro wiemy już co nieco o tym, jak poradzić sobie z rabarbarem, czas na drugi składnik crumble z rabarbarem, czyli na kruszonkę. Przyznam Wam się, że praktycznie za każdym razem przygotowuję ją w odrobinę inny sposób. Eksperymentuję z różnymi rodzajami mąki. Tu proponuję Wam wersję klasyczną, z mąką pszenną, ale próbuję też wariantów z mąką migdałową, kokosową, orkiszową.

Zdarza mi się też dodawać różne rodzaje orzechów i pestek, ale wszystko zależy od owoców, z jakimi przygotowujemy kruszonkę. W przypadku wyrazistego, kwaśnego rabarbaru, zdecydowanie najlepiej sprawdza się mocno maślana kruszonka z dodatkiem płatków owsianych. Dzięki nim jest bardziej chrupiąca, a całe danie bardziej pożywne.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne proste i pyszne przepisy na dania z rabarbarem znajdziesz w zakładce RABARBAR.

crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

To idealny deser na letni wieczór bądź popołudnie. Słodko-kwaśny rabarbar i maślana kruszonka idealnie się uzupełniają.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 4 porcje

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach ok. 15×20 cm

Składniki 

  • 500 g rabarbaru
  • 110 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka

  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Kroki

  • Rabarbar umyj i pokrój w ok. 2-cm kawałki.
  • Wymieszaj rabarbar z cukrem i skrobią ziemniaczaną i przełóż do formy.
  • Do blendera wsyp wszystkie składniki na kruszonkę. Miksuj krótko, do połączenia składników.
  • Posyp rabarbar równomiernie kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni i rabarbar będzie miękki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: kruszonka, letni deser, owocowy deser, rabarbar

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl