Kotlety mielone z indyka to delikatniejsza wersja jednego z najbardziej klasycznych polskich obiadów. Tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, ewentualnie z wieprzowo-wołowego. Dziś proponuję Wam lżejszą wersję z mięsem z indyka. Mniej kalorii, ale ile więcej smaku!
Zdrowe mięso z indyka
Bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni mielone mięso z indyka. Pojawia się w różnego rodzaju zapiekankach, sosach do makaronu, a także w klasycznych kotletach mielonych. To świetna alternatywna dla wszystkich, którzy próbują ograniczać kalorie i ilość spożywanego tłuszczu.
Kotlety mielone pojawiają się u nas najczęściej w weekend. Wtedy jest czas na przygotowanie klasycznego obiadu, który wymaga rozpalenia wszystkich palników na kuchni. O ile dodatki, takie jak ziemniaki czy młoda fasolka szparagowa są dość konserwatywne, o tyle składniki, które dodaję do samych kotletów, już niekoniecznie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić kotlety mielone z indyka
Do kotletów mielonych najczęściej dodaje się wyłącznie drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, jajko, bułkę moczoną w mleku oraz sól i pieprz. W moim przepisie wprowadzam kilka modyfikacji, dzięki którym kotlety są puszyste, aromatyczne i bardzo wyraziste.
Za wyjątkowy smak odpowiadają aromatyczny sos Worcestershire, owczy włoski ser Pecorino Romano i duża garść zieleniny w postaci posiekanej natki pietruszki.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne obiady znajdziecie w zakładce OBIAD.
Kotlety mielone z indyka
Składniki
- 550 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 50 g sera Pecorino Romano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 1 kajzerka namoczona wcześniej w mleku
- bułka tarta do smażenia
Kroki
- Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Ser Pecorino zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj.
- Przełóż te składniki do miski i wymieszaj z mięsem, sosem Worcestershire, kajzerką i przyprawami.
- Uformuj kotlety (ok. 8-10 sztuk) i obtocz je w bułce tartej.
- Rozgrzej na patelni olej i zacznij smażyć partiami kotlety z obu stron przez kilka minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!