Młoda kapusta zasmażana – prosty przepis

Młoda kapusta zasmażana to klasyk, który chyba każdy lubi. Od pokoleń króluje na polskich stołach i stanowi jeden z podstawowych elementów klasycznego obiadu. To dla mnie jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – młode ziemniaczki, kotlet z piersi kurczaka (klasyczne schabowe małej Agnieszce nie smakowały) i obok młoda kapusta zasmażana.

Gdy znajomy rolnik przyjechał do mnie z cotygodniową dostawą świeżych warzyw, lekko oniemiałam, gdy pokazał dumny główkę kapusty. Główkę, dobre sobie. Głowę! W pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać, na jakiej desce ja to pokroję? Ale zaraz pojawiła się lepsza myśli – ile z tego będzie pysznego jedzenia!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


młoda kapusta zasmażana

Tradycyjnie młoda kapusta przygotowywana jest z dodatkiem mięsa – wieprzowiny, boczku czy słoniny. Ja jednak proponuję Wam wersję wegetariańską – w niczym nie ustępuje tej z dodatkiem mięsa, a jest zdecydowanie lżejsza. Smak nadaje tu przede wszystkim sama kapusta, warto więc by była świeża. Aromatu dodają też przyprawy – liść laurowy i ziele angielskie. Przy doprawianiu kapusty ważny jest odpowiedni balans, by dodatki nie przyćmiły głównej gwiazdy.

młoda kapusta zasmażana

W moim domu zawsze były dwie frakcje kapuściane – fani kapusty rzadkiej i tej na gęsto. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, więc w moim przepisie ilość wody dodanej do kapusty dostosowałam tak, by wyszła właśnie bardziej gęsta. Jeśli preferujecie kapustę bardziej płynną, pamiętajcie o dodaniu większej ilości wody.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.


Młodą kapustę najbardziej lubię jeść z młodymi ziemniakami, bogato posypanymi koperkiem, albo z kromką dobrego, razowego chleba posmarowaną masłem. Nie potrzebuję do niej dodatkowo mięsa, ale jeśli pojawi się obok schabowy (może już być prawdziwy, a nie udawany kurczakowy), to też z chęcią zjem.

młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Ta młoda kapusta została przygotowana bez dodatku mięsa, ale smakuje równie pysznie, co tradycyjna wersja.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.

Składniki 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 600-700 ml wody
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w dość dużą kostkę.
  • W dużym garnku (u mnie 5-litrowym) zeszklij cebulę na odrobinie masła klarowanego.
  • Dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, i pieprz. Wlej wodę i zamieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Chwilę przed końcem czasu gotowania kapusty przygotuj zasmażkę – w garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj, aż lekko się zarumieni.
  • Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu, jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
  • Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: jarski obiad, kapusta, tani obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl