Młoda kapusta zasmażana to klasyk, który chyba każdy lubi. Od pokoleń króluje na polskich stołach i stanowi jeden z podstawowych elementów klasycznego obiadu. To dla mnie jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – młode ziemniaczki, kotlet z piersi kurczaka (klasyczne schabowe małej Agnieszce nie smakowały) i obok młoda kapusta zasmażana.
Gdy znajomy rolnik przyjechał do mnie z cotygodniową dostawą świeżych warzyw, lekko oniemiałam, gdy pokazał dumny główkę kapusty. Główkę, dobre sobie. Głowę! W pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać, na jakiej desce ja to pokroję? Ale zaraz pojawiła się lepsza myśli – ile z tego będzie pysznego jedzenia!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tradycyjnie młoda kapusta przygotowywana jest z dodatkiem mięsa – wieprzowiny, boczku czy słoniny. Ja jednak proponuję Wam wersję wegetariańską – w niczym nie ustępuje tej z dodatkiem mięsa, a jest zdecydowanie lżejsza. Smak nadaje tu przede wszystkim sama kapusta, warto więc by była świeża. Aromatu dodają też przyprawy – liść laurowy i ziele angielskie. Przy doprawianiu kapusty ważny jest odpowiedni balans, by dodatki nie przyćmiły głównej gwiazdy.
W moim domu zawsze były dwie frakcje kapuściane – fani kapusty rzadkiej i tej na gęsto. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, więc w moim przepisie ilość wody dodanej do kapusty dostosowałam tak, by wyszła właśnie bardziej gęsta. Jeśli preferujecie kapustę bardziej płynną, pamiętajcie o dodaniu większej ilości wody.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.
Młodą kapustę najbardziej lubię jeść z młodymi ziemniakami, bogato posypanymi koperkiem, albo z kromką dobrego, razowego chleba posmarowaną masłem. Nie potrzebuję do niej dodatkowo mięsa, ale jeśli pojawi się obok schabowy (może już być prawdziwy, a nie udawany kurczakowy), to też z chęcią zjem.
Młoda kapusta zasmażana
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 600-700 ml wody
- 70 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz
Kroki
- Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w dość dużą kostkę.
- W dużym garnku (u mnie 5-litrowym) zeszklij cebulę na odrobinie masła klarowanego.
- Dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, i pieprz. Wlej wodę i zamieszaj.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Chwilę przed końcem czasu gotowania kapusty przygotuj zasmażkę – w garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj, aż lekko się zarumieni.
- Dodaj zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu, jeśli jest jeszcze taka potrzeba.
- Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!