Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe

Te puszyste oponki z piekarnika to mniej kaloryczny pomysł na przepyszny deser na tłusty czwartek i karnawał.

Oponki, znane też jako donuty, są niesamowicie mięciutkie, puszyste i totalnie przepyszne! Uwielbiam je za smak, konsystencję i szybkość przygotowania – wystarczy 20 minut, by zrobić porcję tych puchatych donatów.

Pieczone donuty cynamonowe

Szybkie oponki z piekarnika

Tłusty czwartek to pączkowe święto. Co jeśli masz ochotę na domowe pączusie ale: a) nie masz czasu/siły przygotowywać klasycznej wersji? b) chcesz zaoszczędzić nieco kalorii? Odpowiedź jest prosta – przygotuj te szybkie, puszyste oponki z piekarnika.

Zrobienie tradycyjnych pączków wymaga pewnego poziomu cukierniczych umiejętności. W przypadku tych donutów z piekarnika wystarczy, że masz w domu składniki i formę do pieczenia. Przepis jest tak prosty i szybki, że te pieczone oponki przygotuje nawet najbardziej początkujący domowy cukiernik.

Pieczone donuty cynamonowe

Jak zrobić puszyste oponki z piekarnika?

Przygotowanie tych pieczonych donutów w cynamonowej posypce to naprawdę bułka z masłem. Nie mamy tu zagniatania, wyrastania ciasta, pilnowania temperatury oleju. Nie musimy się też martwić, że oponki z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną surowe, jak może się to zdarzyć w przypadku tradycyjnych, smażonych pączków.

Żeby te puszyste oponki z piekarnika wyszły idealnie, pamiętaj przede wszystkim o wyjęciu wcześniej składników z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej) i o nasmarowaniu formy na donuty tłuszczem.

Pieczone donuty cynamonowe

Pieczone oponki – posypki i polewy

Ten przepis na oponki jest bardzo uniwersalny i świetnie współpracuje z różnymi dodatkami ze względu na delikatny, waniliowy smak.

Na zdjęciach widzicie cynamonową posypkę cukrową, ale możecie też polać donuty lukrem lub polewą czekoladową.

Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek:

Mini pączki z serka homogenizowanego

Pączki tradycyjne jak u babci

Faworki – tradycyjny przepis

Szybkie oponki serowe

Bomboloni – włoskie pączki z kremem patisierre

Pieczone donuty cynamonowe

Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe

Te super proste i przepyszne puszyste oponki z piekarnika to idealny pomysł na tłusty czwartek (i nie tylko!).
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 6 oponek

Sprzęt

  • forma na donuty o standardowym wymiarze

Składniki 

  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru brązowego
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500

Dodatkowo

  • olej do posmarowania formy

Cukier cynamonowy

  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczki cynamonu

Kroki

  • W misce wymieszaj mokre składniki.*
    80 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 50 ml mleka, 50 ml oleju roślinnego, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dodaj do nich suche składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
    ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g cukru brązowego, 150 g mąki pszennej
  • Formę na donuty posmaruj niewielką ilością oleju.
    olej
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij do formy na wysokość ok. ¾.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 10-12 minut.
  • Po upieczeniu przestudź 2-3 minuty na kratce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym.
    100 g drobnego cukru do wypieków, 1½ łyżeczki cynamonu

Wskazówki

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto na karnawał, donut, donuty, oponki, oponki serowe, oponki z piekarnika, pieczone donuty, pieczone oponki, przepisy na tłusty czwartek

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl