Jajko na miękko – jak ugotować, by było idealne?

Idealne jajko na miękko – wydawałoby się, że to taka prosta, wręcz banalna rzecz, ale może przysporzyć problemów. Podpowiem Wam, jak należy je ugotować, by miało idealną konsystencję – ścięte białko i piękne płynne żółtko. Z tymi wskazówkami za każdym razem przygotujecie pyszne śniadanie.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.


Jak ugotować idealne jajko na miękko – wskazówki

  1. Odpowiednia temperatura jajek. Jeżeli przechowujesz jajka w lodówce, wyjmij je na minimum pół godziny przed gotowaniem (możesz je też wyjąć dzień wcześniej, tuż przed snem). Żeby móc precyzyjnie ustalić czas gotowania jajek, powinny one być w temperaturze pokojowej przed włożeniem do garnka. Jeżeli czujesz, że jajka są cały czas chłodne, włóż je na chwilę do ciepłej wody lub postaw blisko grzejnika.
  2. Jakość jajek. Staraj się wykorzystywać świeże jaja ze sprawdzonego źródła. W obecnych czasach, kiedy cen jaj są rozsądne i całkiem wyrównane, kupowanie tzw. “trójek”, czyli jaj z chowu klatkowego nie jest niczym uzasadnione. W miarę możliwości kupuj jaja z chowu z wolnego wybiegu (“jedynki”), z chowu ekologicznego (“zerówki) lub wiejskie, bezpośrednio od sprawdzonego rolnika. (Uważaj jednak na słowo “wiejskie” w przypadku jajek kupowanych w sklepie – to słowo często się pojawia także na opakawaniach “trójek”).
  3. Czas gotowania. Jeżeli na co dzień czas gotowania ustalasz “na oko”, w przypadku jajka na miękko musisz się przekonać do minutnika. Tu bowiem liczy się każda sekunda. Czas gotowania dostosowujemy do wielkości jaja:
    1. Małe, oznaczone literą S, gotujemy 3,5 minuty
    2. Średnie, oznaczone literą M, gotujemy 4,5 minuty
    3. Duże jajka, oznaczone L, gotujemy  5,5 minuty

SPRAWDŹ TEŻ: Jeśli lubisz jajka na śniadanie, koniecznie spróbuj tostów z jajkiem sadzonym i awokado.


jajko na miękko

Idealne jajko na miękko

Najlepszy przepis na jajko na miękko – z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 4 jaja wielkość L
  • 400 ml wody
  • sól

Kroki

  • Sprawdź, czy jajka, które masz zamiar ugotować są w temperaturze pokojowej. Jeśli nie, ogrzej je chwilę w ciepłej wodzie.
  • W garnku z szerokim dnem zagotuj wodę.
  • W oczekiwaniu na to, aż woda się zagotuje, umyj jajka.
  • Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zacznij wkładać do niej jajka przy pomocy łyżki.
  • Po włożeniu jaj do wody, nastaw minutnik – w przypadku jaj wielkości L będzie to 5,5 minuty.
  • Gdy upłynie czas gotowania jaj, natychmiast zdejmij garnek z kuchenki i zalej jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jaja, jajko na miękko

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl