Drożdżowa gwiazda z makiem to pyszny pomysł na piękny makowiec na Święta Bożego Narodzenia.
Puszyste, delikatne, wilgotne ciasto drożdżowe wraz z pełną bakalii masą makową tworzy idealne ciasto, które musi się pojawić na wigilijnym stole.
Drożdżowa gwiazda z makiem – pyszne ciasto na Święta
Makowiec to jedno z tych ciast, obok sernika i piernika, które obowiązkowo musi pojawić się podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Najczęściej ciasto drożdżowe ciasto z makiem podaje się w formie strucli makowej (rolady) lub kruchego placka z masą makową. Dziś proponuję Wam makowiec w nieco innym, ale chyba najładniejszym i najbardziej efektownym wydaniu – oto drożdżowa gwiazda z makiem.
To ciasto wygląda pięknie i smakuje przepysznie. Maślane, delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe w połączeniu z aromatyczną masą makową to jeden z najukochańszych świątecznych klasyków. I mam dla Was jeszcze jedną dobrą wiadomość – przygotowanie tej gwiazdy makowej naprawdę proste!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Gwiazda makowa. Prosty przepis
Czy da się przygotować pyszny makowiec z gotowej masy makowej? Oczywiście, że tak!
Sama często posiłkuje się tym gotowcem, bo to duża oszczędność czasu. A ta drożdżowa gwiazdka z makiem jest idealna do przygotowania z masą z puszki.
Ważne, by spróbować, jak smakuje nasza masa przed wykorzystaniem jej do ciasta, bo może warto coś do niej dodać. Ja często wzbogacam masę makową 1-2 łyżkami dobrego miodu (moje ulubione to lipowy i faceliowy), domową kandyzowaną skórką pomarańczową i drobno posiekanymi orzechami.
Drożdżowa gwiazda z makiem – puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Pyszna masa makowa to jeden składnik sukcesu, by nasza gwiazda makowa wyszła idealnie. Drugim jest oczywiście miękkie, maślane, puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Jak je przygotować?
Kompletny poradnik na temat ciasta drożdżowego znajdziecie w linku na końcu tego akapitu, a tutaj podrzucam tylko najważniejsze wskazówki, by drożdżowa gwiazda z makiem wyszła perfekcyjnie:
Mąka. Do drożdżowych wypieków gorąco polecam mąkę typ 650 lub typ 550 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste.
Składniki w temperaturze pokojowej. Absolutnie kluczowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na min. 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Cierpliwe zagniatanie. Żeby gluten mógł wykonać swoją robotę, najpierw my musimy zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym zagniatam drożdżowe ok. 7-10 minut.
Spokojne wyrastanie. Żeby ta drożdżowa gwiazda z makiem wyszła idealnie, ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Koniec wyrastania następuje wtedy, gdy masa podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana np. 1 godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je na dodatkowe 15-20 minut. Taka sytuacja może mieć miejsce zwłaszcza przy użyciu suchych drożdży – ciasto przygotowane na ich bazie zawsze potrzebuje nieco więcej czasu na pełne wyrośnięcie w porównaniu z tym przygotowywanym z dodatkiem świeżych drożdży.
poradnik „jak upiec idealne ciasto drożdżowe”Drożdżowa gwiazda z makiem – dekoracja
Ten dekoracyjny makowiec jest sam w sobie tak efektowny, że nie potrzebuje wielu dodatkowych zdobień. Polecam posypać go cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem. Możecie go dodatkowo udekorować go skórką pomarańczową, siekanymi orzechami i rodzynkami.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:
Lebkuchen – miękkie korzenne pierniczki
Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies
Szybki piernik na ostatnią chwilę
Drożdżowa gwiazda z makiem
Składniki
- 500 g mąki
- 180 ml mleka lekko ciepłego
- 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
- 2 jaja
- 70 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 350 g masy makowej
Dodatkowo
- 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką wody do posmarowania
- cukier puder do posypania
Kroki
- Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
- Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, lekko ciepłe mleko, masło, jaja i sól. Zagniataj, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
- Wyjmij ciasto z miski i przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Zagnieć je przez chwilę i podziel na 4 równe kulki.
- Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm.
- Pierwszy placek przełóż na papier do pieczenia (który później zsuniesz na blachę do pieczenia) i nałóż 1/3 masy makowej. Rozsmaruj pozostawiając ok. 1 cm od brzegu.
- Na to połóż drugi placek i znowu rozsmaruj masę. Następnie kolejny placek ciasta i ostatnia porcja masy makowej. Na górę połóż ostatni placek i wyrównaj brzegi.
- Odciśnij środek ciasta szklanką o średnicy 7-8 cm.
- Przekrój ciasto na 4 części (jak wskazówki zegara wskazujące godzinę 12, 3, 6 i 9), które podziel następnie na pół i jeszcze raz na pół. Weź w dłonie 2 paski znajdujące się obok siebie i odwiń je 2 razy od siebie. Odwijając za 3 razem, zlep je ze sobą. Powtórz z pozostałymi. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
- Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25-30 minut. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, przykryj gwiazdę folią aluminiową.
- Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie rozczynu: Drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!