Ekspresowa czekoladowa owsianka pojawiła się w moim menu kilka lat temu. Zdecydowaną większość mojego życia na śniadanie jadłam wyłącznie płatki z mlekiem. Nie zliczę rodzajów musli, które sprawdziłam w poszukiwaniu urozmaicenia pierwszego posiłku w ciągu dnia. Jednak prawdziwa różnorodność pojawiła się tak naprawdę dopiero, gdy przekonałam się do owsianek.
Owsianka czekoladowa
Kiedyś owsianka kojarzyła mi się z bezsmakową breją o szarawym kolorze, podawaną w przedszkolu. Po raz kolejny przekonałam się jednak, że warto „odczarowywać” składniki lub całe potrawy, które obrzydzano nam w dzieciństwie przez nieumiejętne przygotowanie.
Owsianka to poranne cudeńko – sycąca, szybka w przygotowaniu, tania. Opcji podania, dodatków i samego przygotowania mamy mnóstwo. Dziś podzielę się z Wami pomysłem na wersję naprawdę ekspresową – z płatkami błyskawicznymi i mrożonymi owocami. Dzięki temu zdążycie ją przygotować nawet, gdy o kilka razy za dużo wcisnęliście drzemkę w budziku.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Ekspresowa czekoladowa owsianka będzie smakować świetnie z każdym rodzajem mleka (z laktozą czy bez laktozy) czy napoju roślinnego – moim faworytem jest tutaj mleko migdałowe.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Czekoladowa owsianka z truskawkami
Składniki
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 600 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
- 100 g mrożonych truskawek
Kroki
- Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej mlekiem. Zagotuj.
- Zmniejsz ogień do minimum, dodaj kakao i mrożone owoce. Dolej nieco mleka, jeśli owsianka jest zbyt gęsta. Gotuj przez ok. 3 minuty.
- Zdejmij z ognia i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek.
Wskazówki
- Możesz wykorzystać dowolne mrożone owoce w owsiance. U mnie najczęściej pojawiają się truskawki, wiśnie i czarna porzeczka
- W przepisie możesz wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne.
- Możesz zmienić płatki błyskawiczne na zwykłe lub górskie – wystarczy, że dostosujesz czas gotowania.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!