Makaron z tuńczykiem i pomidorami to idealny przepis na szybki obiad. Ten pomysł rodem ze słonecznej Italii wyróżnia się niebanalnym smakiem dzięki dodatkowi kaparów i anchois.
Makaron z tuńczykiem – włoska prostota
Zawsze, gdy szukam pomysłu na szybki, lekki, ale sycący obiad sięgam do szafki, gdzie trzymam makaron. Przebieram wśród paczek tagliatelle, spaghetti, penne, orecchiette, rigatoni (tak, ja naprawdę trzymam tyle makaronów w szafce) i wybieram ten, na który w danym dniu mam największą ochotę. Później zerkam do lodówki w poszukiwaniu sycących dodatków. Na końcu koszyk na warzywa, żeby nie zabrakło witamin, świeżości i koloru. I można zacząć gotować.
Dokładnie tak powstał pomysł ten makaron. Pół słoiczka kaparów i mały słoik anchois w lodówce, puszka tuńczyka w szafce i wspaniałe, dojrzałe pomidory w moim małym, koszykowym warzywniaku. Zgodnie z włoską zasadą “prosto i pysznie” postanowiłam przygotować lekki obiad.
Jaki sos do makaronu?
Słowo “lekki” jest tu kluczowe. Ten makaron z tuńczykiem nie ma w sobie ani grama śmietany ani ciężkich, zawiesistych sosów. Sos tworzy się dzięki dodaniu na patelnię wody z gotowania makaronu. To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie kremowego, lśniącego i lekkiego sosu. Czasem warto zapomnieć o zasmażce i spróbować metod rodem ze słonecznej Italii.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tuńczyk w roli głównej
Tuńczyk całkiem często gości w mojej kuchni. Wykorzystuję go przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, ale świetnie smakuje też na ciepło, właśnie w wersji z makaronem.
Gdy kupuję tuńczyka w puszce lub w słoiku zwracam uwagę na kilka rzeczy.
- Kluczową kwestią jest to, czy ryba jest w kawałkach czy rozdrobniona. Tej drugiej nie kupuję nigdy – walory smakowe i jakościowe są dość niskie. Zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach.
- Sprawdzam, czy firma, której produkt mam zamiar kupić, dokonuje bezpiecznego dla delfinów połowu tuńczyka. Jeśli tak jest, na opakowaniu prawdopodobnie znajduje się znaczek z delfinem, ale warto zawsze jeszcze odwiedzić stronę internetową producenta.
- Wybieram zalewę – najczęściej do mojego koszyka trafia tuńczyk w oliwie z oliwek. Dzięki niej ryba utrzymuje wyrazisty smak. Czasem, gdy chcę być bardziej fit, wybieram wersję w sosie własnym.
Makaron z tuńczykiem i… aromatycznymi dodatkami
Kuchnia włoska wyjątkowymi smakami stoi. Jednym z takich smaków są na pewno kapary. W sklepach możemy je spotkać w postaci marynowanej. Te małe, zielone kuleczki mają charakterystyczny, słonawy, lekko pikantny smak. Mogą łatwo zdominować smak całego dania, więc stosuje się oszczędnie, jako “podkręcacz” smaku. Przed dodaniem ich do potrawy, warto je wyjąć ze słoika i dobrze przepłukać w wodzie, by pozbyć się nadmiaru słonej zalewy.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON.
Drugim charakterystycznym dodatkiem jest anchois. Te intensywne w smaku i zapachu marynowane filety z sardeli są niezastąpionym składnikiem wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Spotkacie je na pizzy, w makaronach i sałatkach. Ich głównym zadaniem, podobnie jak w przypadku kaparów, jest podkręcenie smaku potrawy. Należy więc pamiętać o dodawaniu ich do dania w rozsądnej ilości.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Składniki
- 200 g makaronu (u mnie bavette)
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek lub w oleju
- 4 filety anchois
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów w zalewie (odsączonych)
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Kroki
- Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy makaron się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Posiekaj drobno czosnek, pokrój w większe kawałki anchois. Pomidora pokrój w kostkę. Odsącz kapary z zalewy
- Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, anchois i kapary. Smaż na niedużym ogniu przez 2 minuty.
- Dodaj na patelnię pomidory, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty.
- Odcedź makaron, zostawiając wcześniej ok. ½ szklanki wody z gotowania.
- Dorzuć makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dolej nieco wody z gotowania i dodaj tuńczyka, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Podawaj dodatkowo skropione sokiem z cytryny.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!