Frittata z szynką, szpinakiem i cheddarem

Frittata z szynką, szpinakiem i papryką to jedno z dań należących mojego ulubionego rodzaju potraw, czyli “wrzuć, co masz w lodówce”.

Wystarczą zaledwie 3 podstawowe składniki, by stworzyć bazę do frittaty – jajka, mleko i dobry, twardy ser. W kwestii dodatków to prawdziwa wolna amerykanka.

Tu mamy dość klasyczną, bezpieczną wersję, czyli dobrej jakości wędlina, soczysta papryka, świeży szpinak i słodka cebula. Warto jednak poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, mięsa i warzyw, by znaleźć swoją ulubioną kombinację.

Frittata z szynką to danie, które mogę jeść na każdy posiłek – pasuje na śniadanie, lunch do pracy, pożywną kolację po treningu.

Najwygodniej jest ją przygotowywać w żeliwnej patelni, bo minimalizujemy naczynia do zmywania, ale jeśli takiej nie posiadasz, to jak najbardziej sprawdzi się naczynie żaroodporne czy dowolna forma wyłożona papierem do pieczenia.

frittata z szynką

Frittata z szynką, warzywami i cheddarem

Pożywne, szybkie i zdrowe danie na każdą porę dnia.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 8 jaj
  • 75 ml mleka
  • 100 g wędliny dobrej jakości
  • 1 papryka czerwona
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 100 g sera cheddar

Kroki

  • Pokrój cebulę w plastry i paprykę w kostkę.
  • Do miski wbij jaja, dolej mleko, sól i pieprz. Roztrzep rózgą na jednolitą masę.
  • Na rozgrzaną patelnię żeliwną wrzuć masło, a po chwili cebulę i paprykę. Duś na małym ogniu ok. 3 minuty.
  • W międzyczasie pokrój wędlinę i dorzuć na patelnię do warzyw. Smaż, aż wędlina zacznie się rumienić.
  • Dorzuć szpinak i podsmażaj, aż liście zaczną mięknąć.
  • Zdejmij patelnię z ognia i zalej masą jajeczną i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: jaja, szybkie śniadanie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl