Frittata z szynką, szpinakiem i papryką to jedno z dań należących mojego ulubionego rodzaju potraw, czyli “wrzuć, co masz w lodówce”.
Wystarczą zaledwie 3 podstawowe składniki, by stworzyć bazę do frittaty – jajka, mleko i dobry, twardy ser. W kwestii dodatków to prawdziwa wolna amerykanka.
Tu mamy dość klasyczną, bezpieczną wersję, czyli dobrej jakości wędlina, soczysta papryka, świeży szpinak i słodka cebula. Warto jednak poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, mięsa i warzyw, by znaleźć swoją ulubioną kombinację.
Frittata z szynką to danie, które mogę jeść na każdy posiłek – pasuje na śniadanie, lunch do pracy, pożywną kolację po treningu.
Najwygodniej jest ją przygotowywać w żeliwnej patelni, bo minimalizujemy naczynia do zmywania, ale jeśli takiej nie posiadasz, to jak najbardziej sprawdzi się naczynie żaroodporne czy dowolna forma wyłożona papierem do pieczenia.
Frittata z szynką, warzywami i cheddarem
Składniki
- 8 jaj
- 75 ml mleka
- 100 g wędliny dobrej jakości
- 1 papryka czerwona
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- ½ łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 100 g sera cheddar
Kroki
- Pokrój cebulę w plastry i paprykę w kostkę.
- Do miski wbij jaja, dolej mleko, sól i pieprz. Roztrzep rózgą na jednolitą masę.
- Na rozgrzaną patelnię żeliwną wrzuć masło, a po chwili cebulę i paprykę. Duś na małym ogniu ok. 3 minuty.
- W międzyczasie pokrój wędlinę i dorzuć na patelnię do warzyw. Smaż, aż wędlina zacznie się rumienić.
- Dorzuć szpinak i podsmażaj, aż liście zaczną mięknąć.
- Zdejmij patelnię z ognia i zalej masą jajeczną i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!