Dziś zabieram Was w podróż na południe Europy. Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo to pyszny, pełen aromatu obiad, który sprawi, że poczujecie się jak w dobrej restauracji w Madrycie.
Delikatne mięso z kurczaka zyskuje na aromacie dzięki intensywnej kiełbasie chorizo, a całość dopełnia smak soczystych pomidorów.
Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu
Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Wystarczy szybko pokroić mięso, dodać garść ulubionych warzyw, wrzucić wszystko do garnka i niech się gotuje powoli, aż wszystkie składniki przejdą swoim aromatem i będą rozpuszczać się w ustach.
Dokładnie taki jest ten hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo. Jest pyszny, super sycący i aż kipi wspaniałymi, południowymi aromatami! To oczywiście zasługa chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni hiszpańskiej. Ma niepowtarzalny aromat, który gwarantuje dodatek wędzonej papryki.
W zależności od tego, jak ostre dania preferujecie, możecie wybrać chorizo w wersji picantne (ostrej) albo nawet extra picante (wyjątkowo ostrej, dla zagorzałych fanów pikantnej kuchni) lub dulce, czyli w wersji łagodnej.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo – z czym podawać?
Ten gulasz będzie fantastycznie smakował z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Polecam zwłaszcza bagietki i ciabatty.
Gulasz możecie też podać z sypkim ryżem, kaszą lub ziemniakami, w towarzystwie sałaty polanej lekkim winegretem.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy z kuchni świata:
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Butter chicken – kurczak maślany
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Składniki
- 250 g kiełbasy chorizo
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 1½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 150 ml białego wina
- 300 g passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Kroki
- Pokrój kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry.
- Cebulę pokrój w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię przełóż chorizo. Smaż na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu.
- Zdejmij chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni.
- Przełóż na patelnię kurczaka, posól i smaż przez 4-5 minut, aż będzie zrumieniony.
- Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszaj i dodaj wino. Gotuj, aż zredukuje się o połowę.
- Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przykryj garnek lub patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. W połowie gotowania dodaj chorizo.
- Przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ryżem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!