Botwinkę zaczęłam darzyć ciepłymi uczuciami dopiero w trzeciej dekadzie swojego życia. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na stołówce. Dopiero po wielu latach przekonałam się, ile ja traciłam, omijając te piękne kolorowe liście, pojawiające się wiosną na targach i w sklepach.
Tarta z botwinką i fetą może być dobrym pomysłem na bliższe poznanie tego warzywa dla wszystkich, którzy mieli podobne doświadczenia jak ja. Tarta jest pełna smaków – nadzienie jest lekko słone dzięki fecie, ale też z nutą słodyczy, którą nadają buraczki. Całość na niezawodnym kruchym spodzie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Polecam!
Tarta z botwinką i fetą
Składniki
Na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka lodowatej wody
Nadzienie
- 2 pęczki botwiny
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany
- 2 jaja
- 100 g sera feta
- ½ łyżki masła klarowanego
Kroki
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajo, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieć na jednolitą masę.Zawiń masę w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
- Botwinkę umyj, wyszoruj dokładnie buraczki. Posiekaj botwinkę i liście, buraczki pokrój w półplastry. Pokrój cebulę, czosnek wyciśnij przez praskę.
- Rozgrzej masło na patelni, dorzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj botwinkę. Dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 4-5 minut.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem.
- Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę (lub obciążniki do ciasta). Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie. Na podpieczony spód wyłóż botwinkę z cebulą i czosnkiem oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i piecz ok. 25 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Wygląda pysznie:)