Ice tea to idealny napój na orzeźwienie w upalne dni. Domowa mrożona herbata jest bardzo prosta w przygotowaniu i znacznie zdrowsza niż kupna wersja.
Herbaciane orzeźwienie
Ice tea ze sklepu pił chyba każdy. Zdecydowanie lepiej jednak przygotować taki napój w domu. Do przygotowania domowej mrożonej herbaty wystarczą tylko 4 składniki! A gwarantuję, że w smaku jest smaczniejsza niż napój, który możecie znaleźć na sklepowych półkach.
Domowa ice tea – z jakiej herbaty?
Do przygotowania tego napoju klasycznie używa się czarnej herbaty. Może być w torebkach albo sypana – to tylko kwestia tego, co wolicie i macie w domu.
Dla urozmaicenia można też użyć herbat smakowych – świetnie sprawdzi się tu earl grey, herbaty owocowe lub czarne, ale aromatyzowane wersje (brzoskwiniowa lub z leśnymi owocami są super!)
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dodatki do ice tea
Sklepowa wersja mrożonej herbaty jest mocno słodzona. Gdy przygotowujemy ją w domu możemy całkowicie pominąć cukier. Zamiast niego można dodać słodkie owoce, np. brzoskwinie czy ananasa. Inna opcja to wykorzystanie zdrowszych słodzików jak miód (moim zdaniem najsmaczniejsza alternatywa), syrop klonowy czy ksylitol.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na orzeźwiające napoje
Ice tea – mrożona herbata
Sprzęt
- 1 dzbanek o pojemności 1,5 litra
Składniki
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1 duża cytryna
- 1½ litra wody
- 3 łyżki miodu lub innego, ulubionego słodzidła (opcjonalnie)
- kostki lodu
Kroki
- Do dużego kubka (ok. 400 ml) włóż torebki herbaty i zalej gorącą wodą. Zostaw na 5 minut, by herbata się zaparzyła.
- Przelej esencję do dzbanka i zalej zimną wodą.
- Odkrój ¼ cytryny i wyciśnij z niej sok do dzbanka. Pozostałą część pokrój w plastry i przełóż do dzbanka.
- Dodaj miód (opcjonalnie), kilka kostek lodu i wymieszaj, aż miód się rozpuści.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!