Tosty z awokado i jajkiem sadzonym to jeden z moich ulubionych przepisów na pożywne śniadanie. Taki zestaw syci na długo i daje porządnego kopa energetycznego.
Tosty z awokado i jajkiem sadzonym – pomysł na zdrowe śniadanie
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto więc zadbać, by było wartościowe i zapewniało odpowiednią dawkę energii.
W związku z tym świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie będą na pewno tosty z awokado i jajkiem sadzonym. Ten sycący zestaw dostarczy wszystko, co potrzebne na dobry początek dnia.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najważniejsze składniki
Pieczywo. Możecie wykorzystać dowolne ulubione pieczywo – jasny chleb, ciemne bułki, pełnoziarnisty chleb, itp. U mnie najczęściej jest to razowy chleb.
To też świetny moment na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa, które zyska w tych tostach drugie życie.
Jaja. Kupując jajka szukajcie w sklepie tych z cyfrą “0” lub “1”. Pochodzą one z hodowli ekologicznych i z wolnego wybiegu. Takie jajka są bardziej wartościowe od jaj z chowu klatkowego, czyli tzw. Trójek. Możecie też oczywiście kupować wiejskie jaja, jeśli macie do nich dostęp.
Awokado. Z awokado jest jak z loterią – o 8 rano jest za twarde, a o 10 potrafi być już przejrzałe. Dlatego polecam kupowanie awokado typu Hass, które zazwyczaj jest gotowe do spożycia już w dniu zakupu (co oznacza też, że nie można go zbyt długo przechowywać).
Sprawdź też inne przepisy na pyszne śniadania:
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Kremowa owsianka z masłem orzechowym
Tosty z awokado i jajkiem sadzonym
Składniki
- 4 jaja
- 4 kromki chleba
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Kroki
- Chleb połóż na suchą, rozgrzaną patelnię i zmniejsz ogień do minimum.
- Awokado obierz, przełóż do miseczki, rozgnieć i dopraw odrobiną soku z limonki, soli i pieprzu.
- Przekręć chleb na drugą stronę, a na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane i wbij jaja. Smaż je aż białko będzie ścięte, ale żółtko cały czas płynne.
- Tosty przełóż na talerz, rozsmaruj na nich rozgniecioną pastę z awokado.
- Przedziel delikatne jaja łopatką i przełóż po jednym jajku na każdego tosta.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !
uwielbiam, pieczywo wrzucam w opiekacz z ariete, a do tego polecam jeszcze dosłownie kroplę oliwy z suszonych pomidorów <3
Brzmi pysznie Magda 🙂