Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to od lat obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole w moim domu. Są wyraziste, bardzo proste do zrobienia i smakują każdemu.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – kolorowy pomysł na świąteczny stół
Jajka faszerowane w moim domu pojawiają się dopiero od kilku lat. Gdy byłam mała na świątecznym stole lądowała tylko jedna słuszna wersja jajek – z kleksem majonezu i szczypiorkiem. Na eksperymenty miejsca nie było. I nie zrozumcie mnie źle – klasyczne jajka cały czas są stałym punktem Świąt, ale nie umiem oprzeć się kulinarnym eksperymentom 😉
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to były pierwsze w historii faszerowane jaja, jakie przygotowałam. Były robione „na czuja” – wiedziałam, że wyrazisty smak pomidorów świetnie dogada się z delikatnymi jajkami, więc wrzuciłam miks pomidorowo-żółtkowy do blendera. dorzuciłam sól, pieprz, odrobinę majonezu i powstało danie, które od razu znalazło aprobatę domowników i na stałe wkroczyło do świątecznego menu.
Mój obecny przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami niewiele się zmienił od pierwszego wykonania – dopracowałam proporcje, by farsz nie był zbyt tłusty i dodałam więcej zieleniny, którą z roku na roku uwielbiam coraz bardziej.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – składniki
Jajka. Zaczynamy od najważniejszego składnika. Zawsze kupuję jajka wiejskie, od kur zielononóżek lub z wolnego wybiegu. Jajek oznaczonych „trójką” (czyli pochodzących z chowu klatkowego) nie kupuję nigdy – ze względów etycznych i smakowych. Bo naprawdę, jajka od szczęśliwych kurek smakują sto razy lepiej! Dlatego Was też gorąco zachęcam do wyboru jajek oznaczonych cyfrą 0 lub 1.
Suszone pomidory. W polskich sklepach najpowszechniej dostępne są pomidory suszone w oleju słonecznikowym. Zdecydowanie rzadziej możemy spotkać pomidory w zalewie z oliwy. Znawcy kuchni włoskiej pewnie będą się spierać, że jedyna słuszna wersja to ta z oliwą, ale ja mam do tego bardziej liberalne podejście. Do takich dań, jak właśnie jajka faszerowane spokojnie możemy użyć pomidorów w oleju słonecznikowym, które nie dość, że są łatwiej dostępne, to jeszcze zdecydowanie tańsze.
Serek kanapkowy. Za pierwszym razem do farszu dodałam majonez. I było pysznie, ale dla mnie trochę za tłusto. Próbowałam różnych zamienników, ale bezkonkurencyjnie wygrał on – kremowy serek kanapkowy. Serki typu Philadelphia to idealne dodatki, jeśli zależy nam na kremowej konsystencji. Tu spisuje się idealnie. Teraz łyżeczkę majonezu dodaję tylko wtedy, jeśli widzę, że farsz jest zbyt suchy.
Zielenina. Nic tak nie podbija aromatu dań, jak zielony dodatek. Do farszu dodaję albo świeżą bazylię albo posiekaną natkę pietruszki. I nie żałuję jej! Wierz zawsze posypuję dodatkowo szczypiorkiem. To pyszne i zdrowe połączenie.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania Wielkanocne znajdziesz w zakładce WIELKANOC

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Składniki
- 5 jajek
- 3-4 łyżeczki serka śmietankowego typu Philadelphia
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii lub natki pietruszki
- szczypiorek do posypania
Kroki
- Jajka włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 7 minut (8 minut jeśli jajka są bardzo duże).
- Odcedź ugotowane jajka i zalej je zimną wodą.
- Gdy jajka przestygną obierz je i przekrój na pół. Wyjmij z jajek żółtka i przełóż do blendera.
- Do blendera dołóż suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów, serek kanapkowy, sól, pieprz i bazylię lub natkę pietruszki.
- Zblenduj wszystko na dość jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę majonezu.
- Przekrojone na pół jaja ułóż na talerzu. Nałóż do nich farsz i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
proste a jakie smaczne