Czekoladowe pancakes na kefirze

Czekoladowe pancakes na kefirze to pyszne placuszki, które będą fantastycznym pomysłem na śniadanie, ale też na deser czy słodką przekąskę.

Czekoladowe pancakes na kefirze – wymarzone śniadanie czekoladoholików

Pancakes, czyli puszyste amerykańskie placuszki, to moje ulubione weekendowe śniadanie. Natomiast pancakes w wersji czekoladowej to już w ogóle pełnia szczęścia.

Jestem totalnym czekoladoholikiem. Potrafię bez żadnego trudu zjeść tabliczkę czekolady przy jednym podejściu i jeszcze zagryźć czekoladowym cukierkiem. Gdy byłam młodsza, miałam przez kilka lat uczulenie na kakao, więc mam wrażenie, że cały czas nadrabiam ten czas, kiedy musiałam unikać moich ulubionych słodyczy. Zdarza mi się więc wkomponowywać kakao także do przepisów na śniadanie.

Jednym z moich ulubionych przepisów na szybkie śniadanie jest ekspresowa czekoladowa owsianka z owocami. Ale gdy wiem, że mam nieco więcej czasu, z chęcią przygotowuję te puszyste czekoladowe pancakes.

Czekoladowe pancakes

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kakao – pokarm bogów

Kakao to proszek o ciemnej, głębokiej, czekoladowej barwie, który powstaje ze zmielonych ziaren kakaowca. O jego właściwościach zdrowotnych wiedzieli już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany z wody dodatkiem kakao nazywali napojem bogów.

Ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. polifenoli. Obniżają one ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, a także wspomagają sprawny przepływ krwi do mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty chronią też organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i walczą z panoszącymi się po naszych organizmach wolnymi rodnikami.

Kakao jest też uznawane za jeden ze sposobów na długowieczność. Naukowcy z Harvard Medical School przeprowadzili badania na plemieniu Kuna z pogranicza Panamy i Kolumbii. Członkowie plemienia spożywają nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo (!) i mogą się pochwalić bardzo dobrym zdrowiem. Nie dotyka ich również demencja, a średnia długość życia jest wyższa niż w przypadku przeciętnych mieszkańców Panamy i Kolumbii. Naukowcy są przekonani, że oprócz genów istotną rolę odgrywa tu również epikatechina – składnik, który znajduje się w ziarnach kakaowca.

Czekoladowe pancakes

Kakao jest nie tylko bardzo zdrowe (oczywiście, w im bardziej surowej i mniej przetworzonej formie, tym lepiej), ale ma też oczywiście szerokie zastosowanie w kuchni – w ciastach, deserach, kremach, a także napojach – chyba każdy z nas pił w dzieciństwie słodkie kakao z mlekiem.

Z czym podawać czekoladowe pancakes na kefirze?

Czekoladowe pancakes to naprawdę dekadenckie śniadanie i warto je podawać z równie pysznymi dodatkami. Placuszki będą wyśmienicie smakować z dodatkiem owoców: truskawek, wiśni, czereśni, malin czy borówek. W lato warto wykorzystać świeże owoce, ale zimą możecie się ratować (tak jak ja) mrożonymi. Jeśli brak jakichkolwiek owoców pod ręką, można też posmarować czekoladowe pancakes ulubionym dżemem, konfiturą lub powidłami.

W wersji na wypasie możecie polać placuszki sosem czekoladowym, albo posmarować je słodkim kremem kokosowym lub orzechowym. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań.

Czekoladowe pancakes

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania i ciasta z czekoladą znajdziesz w zakładce CZEKOLADA

Czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes na kefirze

Obłędnie czekoladowe, puszyste amerykańskie pancakes to idealny pomysł na leniwe śniadanie czy zdrowy deser.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g ciemnego kakao
  • 45 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 200 g kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • Do suchych składników dodaj kefir, jajko i olej. Zmiksuj dokładnie, by pozbyć się grudek, ale staraj się to też zrobić dość szybko, by nie przebić masy.
  • Odstaw na ok. 10 minut pod przykryciem.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju roślinnego. Zmniejsz ogień na mały i łyżką wlewaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (u mnie 1 czubata łyżka = 1 placek).
  • Smaż placki przez ok. 2 minuty, aż będą bąbelkować. Przewróć na drugą stronę i smaż 30 sekund – 1 minutę, aż będą rumiane.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: czekolada, fit śniadanie, kakao, kefir, pancakes, placki, placki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Mega pyszne puszyste. Polecam. Przepis super.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowały Pozdrawiam, Agnieszka

  2. Pyszne, zamiast maślanki dałam jogurt i przez przypadek dwa jajka, wyszły pychotka

    1. Aga Author says:

      Super, bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  3. Czy można pominąć jajko, albo ewentualnie czym zastąpić? Alergia na jajko…

    1. Aga Author says:

      Da radę bez jajka 🙂

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl