Tosty francuskie z chałki to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie kilkudniowej chałki. Złocisty syrop klonowy, ciepła chałka i soczyste owoce sprawiają, że to idealne śniadanie na słodko.
Tosty francuskie z chałki – smak dzieciństwa
Jakie są Wasze ulubione smaki dzieciństwa? Jednym z moich są właśnie tosty francuskie. Mama przygotowywała je z klasycznej bułki wrocławskiej, zawsze na słodko (tu nigdy na to nie narzekałam, w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych z cukrem) – z cukrem pudrem, z dżemem.
Nie dość, że były pyszne, to jeszcze praktyczne – starsze pieczywo nigdy się nie marnowało.
Ostatnio upiekłam dwie duże chałki (przepis znajdziecie je tutaj – prosta domowa chałka). Przez pierwsze 3 dni były idealnie miękkie, ale czwartego dnia już czułam, że potrzeba im jakiegoś odświeżenia. Wtedy przypomniałam sobie o tym klasycznym smaku z lat dzieciństwa.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić tosty francuskie z chałki, i nie tylko?
Tosty francuskie przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które większość z Was zawsze ma w domu. Potrzeba bowiem kilka kromek pieczywa – może to być dowolny chleb, krojona bułka czy tak jak u mnie – chałka. Kromki namacza się w jajku wymieszanym z mlekiem i ewentualnie odrobiną cukru. Nie trzeba długo moczyć, by pieczywo się nie rozpadło, ale warto dać im kilka sekund, by tosty były puszyste i delikatne.
Uwielbiam tosty smażone na maśle – są wtedy cudownie chrupkie na zewnątrz, ale idealnie miękkie w środku. Mają też piękny, apetyczny złoty kolor. Polecam Wam zwłaszcza smażenie na maśle klarowanym. Ma ono wyższą temperaturę palenia i dzięki temu kromki pozostaną pięknie rumiane, a nie spalone przez wysoką temperaturę tłuszczu. Nie jestem natomiast fanką smażenia tostów na olejach roślinnych – mam wrażenie, że nigdy nie osiągam tego samego smaku, co w przypadku wspomnianego masła klarowanego.
Ostatnio szalenie posmakowały mi tosty francuskie słodzone syropem klonowym. Jest coś w jego ciemnozłotym kolorze i charakterystycznym smaku, co świetnie pasuje, zwłaszcza do wersji z chałką. To po prostu gra. Oczywiście, kiedy tylko mogę dodaję też owoce, które sprawiają, że całość nie jest tylko słodkością, tylko dostaje odświeżającej kontry.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na wypieki znajdziesz w zakładce WYPIEKI.
Tosty francuskie z chałki
Składniki
- 6 kromek chałki
- 1 duże jajko
- 80 ml mleka
- 2 łyżki masła klarowanego
- syrop klonowy
- owoce
Kroki
- Ukrój 6 kromek chałki o grubości ok. 2 cm.
- W głębokim talerzu rozbij jajko, roztrzep lekko widelcem. Dodaj mleko i ponownie roztrzep, aż powstanie jednolita masa.
- Namocz przez kilka sekund z obu stron kromki chałki w jajku z mlekiem.
- Rozgrzej masło na patelni i zmniejsz ogień.
- Wykładaj namoczoną chałkę na patelnię. Smaż z obu stron do zrumienienia
- Podawaj polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych owoców.
Wskazówki
- Jeśli nie lubisz syropu klonowego, możesz posłodzić tosty miodem albo cukrem pudrem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!