Makaron ze szpinakiem to danie, które nigdy nie zawodzi. Dodatek kremowego, aromatycznego sosu pomidorowego nadaje mu zupełnie nowego wyrazu.
Makaron ze szpinakiem i kremowym sosem pomidorowym
Jeśli mam w lodówce paczkę szpinaku, a w szafce opakowanie dowolnego makaronu, wiem, że nie będę chodzić głodna. To kombinacja, która nigdy nie zawodzi, a co więcej, za każdym razem można ją przygotować w nieco inny sposób. Wariacja z kremowym sosem pomidorowym jest jedną z moich ulubionych.
To przepis na szybki obiad, do zrobienia którego wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, które najczęściej możecie znaleźć w kuchennych szafkach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić szybki makaron ze szpinakiem?
Żeby przygotować makaron ze szpinakiem w kremowym sosie możecie użyć dowolnego makaronu – penne, farfalle, tagliatelle, itd. U mnie najczęściej pojawia się wersja z penne, ale wybierzcie ten makaron, który Wy i domownicy najbardziej lubicie.
Jeśli chodzi o szpinak, to zdecydowanie polecam świeży, a nie mrożony (nawet jeśli jest mrożony w liściach). Mrożone produkty puszczają za dużo wody, nawet jeśli je odsączycie przed rozpoczęciem gotowania. W przypadku innego sosu może nie robiłoby to aż takiej różnicy, ale tutaj może to negatywnie wpłynąć na tytułową kremowość.
Kolejny element dania to oczywiście pomidory. Ja zawsze wykorzystuję gotowe pomidory krojone. Jeśli uda Wam się dostać takie dobrej jakości, to nie tracicie smaku w porównaniu z wykorzystaniem świeżych warzyw, a na pewno zyskujecie cenne minuty.
Kremowość sos zawdzięcza natomiast dodatkowi sera. I tu macie dwie możliwości. Pierwsza to użycie włoskiego sera mascarpone. Ze względu na swoją gęstą konsystencję i charakterystyczny sposób wytwarzania (robi się go nie z mleka, lecz ze śmietanki), mascarpone nadaje potrawie wyjątkowy smak. Jest jednak jeden minus, a nawet minusik wykorzystania tego sera – mowa oczywiście o dużej zawartości tłuszczu.
Jeśli więc uważacie na spożywane kalorie, albo po prostu nie macie akurat mascarpone w lodówce, możecie tu użyć kremowego serka kanapkowego typu Philadelphia. Danie będzie równie smaczne, a na pewno lżejsze niż przy użyciu włoskiego sera śmietankowego.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON.
Makaron ze szpinakiem i kremowym sosem pomidorowym
Składniki
- 250 g makaronu
- 250 ml bulionu
- 400 ml pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 125 g mascarpone albo kremowego serka kanapkowego
- 70 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Kroki
- Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i dorzuć cebulę oraz czosnek. Podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj na patelnię krojone pomidory, gorący bulion, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu przez ok. 8 minut.
- W międzyczasie przygotuj ugotuj makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do sosu pomidorowego dodaj ser mascarpone (lub Philadelphia) oraz szpinak.
- Odcedź ugotowany makaron i dodaj do sosu. Dorzuć starty parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos dokładnie przykryje makaron.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Dodałem kurczaka .przepis ok. Smakuje , na koniec posypalem rukolą