To proste ciasto czekoladowe z figami to absolutny hit w moim domu. Super puszyste, mocno czekoladowe i pełne słodkich, skarmelizowanych fig. A co najlepsze – przygotujesz je bez użycia miksera!
Pyszne i proste czekoladowe ciasto bez miksera
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi być trudnym zadaniem. Jeśli zależy Wam na prostocie i szybkości w zrobieniu deseru, wybierzcie przepis z dodatkiem oleju, tak jak przypadku receptury na to proste ciasto czekoladowe z figami.
W przeciwieństwie do ciast na maśle, słodkie wypieki z użyciem oleju roślinnego nie wymagają miksera. Możemy wszystkie składniki włożyć do jednej miski i wymieszać je widelcem czy łyżką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić proste ciasto czekoladowe z figami?
Wiemy już, że mikser nie będzie potrzebny, by zrobić to pyszne ciacho. Mam jednak dla Was kilka wskazówek, co wart zrobić, by Wasze proste ciasto czekoladowe z figami wyszło idealnie za każdym razem.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nikt nie chce zakalca, a jedną z podstawowych metod zapobiegania mu jest dodawanie produktów, które są tej samej, pokojowej temperaturze. Pamiętaj, by wyjąć z lodówki jajka, jogurt i olej na minimum 1-2 godziny przed pieczeniem.
Wybierz idealny olej dla siebie. Do ciast z dodatkiem oleju najczęściej dodaję olej rzepakowy ze względu na jego neutralny smak i zapach. Możesz jednak użyć innego oleju, który posiadasz w szafce.
Jeśli nie jogurt, to co? W przepisie na to proste ciasto czekoladowe z figami pojawia się jogurt grecki. Jeśli jednak nie masz go akurat w lodówce, możesz wykorzystać zwykły gęsty jogurt, kefir lub maślankę.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne i szybkie ciasta:
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami
Proste ciasto z jabłkami – apfelkuchen
Proste ciasto czekoladowe z figami
Sprzęt
- Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
- 2 jajka
- 130 g oleju roślinnego
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 220 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅔ łyżeczki sody
- 160 g cukru brązowego
- 9-10 fig pokrojonych w grube plastry
Kroki
- W dużej misce wymieszaj mokre składniki.2 jajka, 130 g oleju roślinnego, 150 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodaj suche produkty i wymieszaj krótko łyżką, do połączenia składników.220 g mąki pszennej, 45 g kakao, 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia, ⅔ łyżeczki sody, 160 g cukru brązowego
- Przełóż ciasto z tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia). Na wierzchu ułóż figi.9-10 fig
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 40 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
A jak przygotowac to ciasto jesli nie mam oleju roslinnego tylko maslo?
W takiej sytuacji 160 g miękkiego masła utrzyj najpierw z cukrem. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim. Gdy będziesz mieć jednolitą masę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj krótko łyżką, tylko do połączenia składników.