Proste ciasto czekoladowe z figami

To proste ciasto czekoladowe z figami to absolutny hit w moim domu. Super puszyste, mocno czekoladowe i pełne słodkich, skarmelizowanych fig. A co najlepsze – przygotujesz je bez użycia miksera!

Pyszne i proste czekoladowe ciasto bez miksera

Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi być trudnym zadaniem. Jeśli zależy Wam na prostocie i szybkości w zrobieniu deseru, wybierzcie przepis z dodatkiem oleju, tak jak przypadku receptury na to proste ciasto czekoladowe z figami.

W przeciwieństwie do ciast na maśle, słodkie wypieki z użyciem oleju roślinnego nie wymagają miksera. Możemy wszystkie składniki włożyć do jednej miski i wymieszać je widelcem czy łyżką, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Proste ciasto czekoladowe z figami

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić proste ciasto czekoladowe z figami?

Wiemy już, że mikser nie będzie potrzebny, by zrobić to pyszne ciacho. Mam jednak dla Was kilka wskazówek, co wart zrobić, by Wasze proste ciasto czekoladowe z figami wyszło idealnie za każdym razem.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nikt nie chce zakalca, a jedną z podstawowych metod zapobiegania mu jest dodawanie produktów, które są tej samej, pokojowej temperaturze. Pamiętaj, by wyjąć z lodówki jajka, jogurt i olej na minimum 1-2 godziny przed pieczeniem.

Wybierz idealny olej dla siebie. Do ciast z dodatkiem oleju najczęściej dodaję olej rzepakowy ze względu na jego neutralny smak i zapach. Możesz jednak użyć innego oleju, który posiadasz w szafce.

Jeśli nie jogurt, to co? W przepisie na to proste ciasto czekoladowe z figami pojawia się jogurt grecki. Jeśli jednak nie masz go akurat w lodówce, możesz wykorzystać zwykły gęsty jogurt, kefir lub maślankę.

Proste ciasto czekoladowe z figami

Sprawdź też inne przepisy na pyszne i szybkie ciasta:

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Ciasto marchewkowe z kremem

Muffinki dyniowe z kruszonką

Proste ciasto z jabłkami – apfelkuchen

Ciasto rafaello bez pieczenia

Proste ciasto czekoladowe z figami

Proste ciasto czekoladowe z figami

To pyszne i proste ciasto czekoladowe z figami zachwyca puszystością i mnóstwem owoców. Przygotuj się na prawdziwą czekoladową ucztę.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki 

  • 2 jajka
  • 130 g oleju roślinnego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • 160 g cukru brązowego
  • 9-10 fig pokrojonych w grube plastry

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj mokre składniki.
    2 jajka, 130 g oleju roślinnego, 150 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodaj suche produkty i wymieszaj krótko łyżką, do połączenia składników.
    220 g mąki pszennej, 45 g kakao, 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia, ⅔ łyżeczki sody, 160 g cukru brązowego
  • Przełóż ciasto z tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia). Na wierzchu ułóż figi.
    9-10 fig
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 40 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto jesienne, ciasto jogurtowe, ciasto na jesień, ciasto na oleju, ciasto ucierane, ciasto z czekoladą, ciasto z figami, czekolada, figi, proste ciasto, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl