Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Proste ciasto czekoladowe z figami

To pyszne i proste ciasto czekoladowe z figami zachwyca puszystością i mnóstwem owoców. Przygotuj się na prawdziwą czekoladową ucztę.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Sprzęt

  • Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 2 jajka
  • 130 g oleju roślinnego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • 160 g cukru brązowego
  • 9-10 fig pokrojonych w grube plastry

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj mokre składniki.
    2 jajka, 130 g oleju roślinnego, 150 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodaj suche produkty i wymieszaj krótko łyżką, do połączenia składników.
    220 g mąki pszennej, 45 g kakao, 1⅓ łyżeczki proszku do pieczenia, ⅔ łyżeczki sody, 160 g cukru brązowego
  • Przełóż ciasto z tortownicy (spód wyłóż papierem do pieczenia). Na wierzchu ułóż figi.
    9-10 fig
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 40 minut.
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto jesienne, ciasto jogurtowe, ciasto na jesień, ciasto na oleju, ciasto ucierane, ciasto z czekoladą, ciasto z figami, czekolada, figi, proste ciasto, szybkie ciasto