Dziś mam dla Was prosty patent na różowe jajka faszerowane. Te urocze jajeczka będą piękną i pyszną ozdobą na Wielkanocnym stole.
Jak zrobić różowe jajka faszerowane?
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc. Jeśli chcecie osiągnąć efekt “wow” na rodzinie i przygotować nie tylko pyszne, ale i efektowe danie na święta, to koniecznie spróbuj tego pomysłu na różowe jajka faszerowane.
Do zrobienia takich jajek potrzebne będzie przygotowanie zalewy z 5 składników: buraków, wody, octu jabłkowego, soli i cukru. Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skorupek wkłada się w wyżej wspomnianą zalewę na minimum 2 godziny (optymalnie polecam ok. 4 godziny).
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Różowe jajka – jaki farsz najlepszy?
W przepisie poniżej znajdziecie najbardziej klasyczną wersję na farsz z żółtek z dodatkiem majonezu i musztardy. Świetnie sprawdzą się też farsze z:
- awokado
- suszonych pomidorów
- szynki i sera żółtego
- chrzanu
Sprawdź też inne pomysły na potrawy z jajek:
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem
Jajka sadzone w gniazdach cukinii
Pieczony omlet ze szparagami i wędzonym łososiem
Różowe jajka faszerowane
Składniki
Zalewa buraczana
- 4 buraczki
- 400 ml wody
- 100 ml octu jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatkowo
- 8 jajek
- 1 czubata majonezu
- 1½ łyżeczki musztardy
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Buraki gotuj w wodzie przez 20 minut z dodatkiem soli i cukru.4 buraczki, 400 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru
- Zdejmij z ognia, wyjmij buraki z garnka i dodaj ocet. Odstaw do ostudzenia.100 ml octu jabłkowego
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Zalej lodowatą wodą, obierz ze skorupek.8 jajek
- Jajka włóż do zalewy na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie przekrój jajka na pół, wyjmij z nich żółtka. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, koperek, szczypiorek, sól i pieprz.1 czubata majonezu, 1½ łyżeczki musztardy, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
- Nafaszeruj jajka, posyp dodatkową porcją koperku i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!