Makaron
Makaron to życie. Pasta, kluski, makaron – uwielbiam pod wszystkimi postaciami. Zawsze, gdy brakuje mi pomysłu na obiad, sprawdzam, jaki makaron mam w szafce i wiem, że zaraz wymyślę coś pysznego. Wystarczy dodatek prostego sosu pomidorowego bądź pesto, do tego świeże warzywa i odrobina startego parmezanu i voila! – obiad gotowy.
Rodzajów makaronu nie jestem w stanie zliczyć: cannelloni, bucatini, conchiglioni, farfalle, fettuccine, fusilli, gnocchi, linguine, risoni, radiatori, penne, pappardelle, lasagne, spaghetti, tagliatelle, ziti… i ta lista się nie kończy.
Ostatnio polubiłam makaron pełnoziarnisty – coraz częściej na sklepowych półkach widzę produkty pełnoziarniste, orkiszowe, żytnie. To fantastyczna alternatywa dla tych, którym zależy na spożywaniu jak najbardziej wartościowych produktów.
Żaden makaron nie smakuje jednak tak dobrze, jak ten, który samodzielnie przygotujemy w domu. Od roku jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu. Dzięki niej przygotowanie domowego tagliatelle, linguine czy nawet ravioli jest bajecznie proste. Warto jednak pamiętać o dobrej mące. Szukajcie w sklepach semoliny – naprawdę warto!
Bardzo lubię łączyć pasty z serami, jak w makaronie z ricottą i szpinakiem. Mamy tu przepyszne połączenie trzech serów – ricotty, mozzarelli i parmezanu z delikatnym makaronem cavatappi.
Fanom smaków z południa Europy polecam przepis na tagliatelle z krewetkami i chorizo – boskie połączenie delikatnych owoców morza z wyrazistą kiełbasą. Niebo w gębie!