Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną to pomysł na elegancki i wytworny obiad. Soczysta kaczka pachnąca owocami to idealna propozycja nie tylko na spotkanie z rodziną i święta, ale też na co dzień. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, ale efekt zachwyca!
Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną – obiad na każdą okazję
Kaczka to niezwykle uniwersalne mięso. Przygotowana z odpowiednimi dodatkami będzie idealnym głównym daniem na rodzinnym spotkaniu czy świątecznym obiedzie. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli pysznego obiadu w ciągu tygodnia. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Dowodem na to jest ten przepis na pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną.
To przepis, z którym poradzą sobie nie tylko wszyscy zaprawieni w kuchennych bojach, ale też początkujący domowi kucharze, którzy chcieliby przygotować coś efektownego i pysznego. Nie ma tu żadnego marynowania, skomplikowanych instrukcji pieczenia czy smażenia, ani trudno dostępnych przypraw. Prościej się nie da!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kaczka pekin czy barbarie?
Aby danie wyszło jak najsmaczniejsze warto zwrócić uwagę na gatunek kupowanej kaczki. W polskich sklepach najczęściej można spotkać dwa rodzaje: pekin i barbarie. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać takie same, ale im bliżej się im przyjrzymy, tym więcej różnic możemy zauważyć.
Kaczka pekin jest zazwyczaj tańsza, ale wiąże się to też z niższą jakością mięsa. Ten gatunek jest bardziej otłuszczony i ma mniej mięśni. Lepszym wyborem będzie kaczka barbarie – ma mniej tłuszczu, więcej mięśni i zdecydowanie bogatsze walory smakowe. Wyrazisty, głębszy smak mięsa kaczka barbarie zawdzięcza m.in. dzikiemu pochodzeniu gatunku.
Z czym podawać pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną?
Do podania polecam Wam ziemniaki – zarówno gotowane, jak i pieczone czy w formie kremowego puree sprawdzą się idealnie. Kaczkę możecie też podać z ulubioną kaszą albo kluskami śląskimi. Z warzyw świetnie pasują m.in. modro kapusta lub jarzynka z buraków.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD
Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną
Składniki
- 2 ćwiartki kaczki lub 4 udka
- 2 pomarańcze
- 70 g suszonej żurawiny
- 150 ml soku z pomarańczy
- 100 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie
- 2-3 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Kroki
- Żurawinę przesyp do miski i namocz w soku z pomarańczy i likierze pomarańczowym (opcjonalnie).
- Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- Ponacinaj skórę kaczki i nasmaruj ją solą.
- Włóż udka/ćwiartki na zimną patelnię skórą na dół. Włącz ogień pod patelnią na niski poziom. Smaż ok. 7-8 minut, aż tłuszcz od strony skóry się wytopi. Następnie przekręć kaczkę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Dodaj na patelnię żurawinę razem z zalewą oraz plastry pomarańczy. Posyp kaczkę majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz przez 1 godzinę 30 minut, regularnie podlewając sosem.
- Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Czy udka pieczemy pod przykryciem?
Odkryte 🙂
Poezja, przepyszne. Wszyscy w rodzinie zajadali mąż i dzieci.